”O cincime din populația Hong Kong-ului a ieșit în stradă”. Imagini filmate dintr-un zgârie-nori

Dată publicare: 19-08-2019 08:49
Dată actualizare: 19-08-2019 09:04


hong kong, proteste, china, manifestanti, opozite, democratie,

Sute de mii de manifestanţi pro-democraţie au invadat duminică străzile din Hong Kong, sfidând poliţia şi ploaia puternică.

Conform organizatorilor, peste 1,7 milioane de persoane au participat la protest, fiind astfel cea mai puternică mobilizare din ultimele săptămâni. Poliţia estimează însă numărul participanţilor la circa 128.000, fără cei masaţi pe străzile adiacente.

”O cincime din populația Hong Kong-ului a ieșit în stradă” a scris pe Twitter jurnalistul american Ian Bremmer. 

Mobilizarea impresionantă e menită să arate că această mişcare de protest rămâne populară în pofida violenţelor şi ameninţărilor cu o intervenţie din partea Beijingului.

Imaginile cu masa compactă de protestatari, filmată dintr-un zgârie-nori s-au viralizat.

Această mobilizare, începută în luna iunie, şi-a văzut imaginea afectată de violenţele izbucnite săptămâna aceasta după ce manifestanţii au ocupat timp de cinci zile aeroportul din Hong Kong, unde le-au înmânat turiştilor fluturaşi de hârtie conţinând informaţii despre modul brutal în care poliţia din Hong Kong a reprimat protestele. În cele din urmă, poliţia a intervenit din nou în forţă marţi seara şi a deblocat aeroportul.

Pentru a face necredibile acuzaţiile de ''terorism'' formulate împotriva lor de către guvernul de la Beijing, organizaţia Frontul Civil al Drepturilor Omului din Hong Kong (FCDH) a lansat un apel pentru o manifestaţie ''raţională şi neviolentă'', ceea ce s-a şi întâmplat duminică.

Mişcarea pro-democraţie s-a declanşat după ce Adunarea Legislativă locală a adoptat un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală. Legea a fost suspendată, dar mişcarea de protest şi-a extins considerabil revendicările, denunţând declinul libertăţilor şi ingerinţele regimului comunist

Sursa:


VIDEO PROTVPLUS.RO