Număr uriaș de spectatori la festivaluri în SUA, deși varianta Delta de Covid-19 se răspândește rapid

×
Codul embed a fost copiat

Marile festivaluri de muzică au reînceput în America, cu protocoale stricte sanitare, dar cu mulțimi uriașe de spectatori.

Toate acestea, în condiţiile în care noua variantă Delta a virusului se dovedeşte a fi mult mai contagioasă decât s-a crezut inițial.

Ba mai mult, spun experţii, chiar şi cei vaccinați, care sunt protejați de formele grave ale bolii, pot răspândi virusul la fel de mult ca cei nevaccinați.

Specialiștii avertizează: este doar începutul unui nou val de Covid, care îi va afecta pe cei care nu s-au imunizat.

Un festival de muzică din Chicago a atras mulțimi uriașe de fani, cam 100.000, în fiecare zi. Au fost cele mai mari adunări de oameni de la începutul pandemiei de Covid. Participanţii au intrat fie în baza unui certificat de vaccinare, fie a unui test anti-Covid negativ nu mai vechi de 72 de ore. În plus, cei nevaccinați au fost obligați să poarte pemanent masca de protecție şi brățări de acces la festival.

Însă oficiali din serviciul de sănătate publică - și nu numai ei - au avertizat că asemenea mulțimi de oameni, chiar și în aer liber, riscă să devină o sursă masivă de infectări cu varianta Delta a coronavirusului. Care - așa cum arată cel mai recent studiu al Centrului de control și combatere a bolilor - este mult mai contagioasă decât s-a crezut inițial.

Dr. Megan Ranney, profesor asociat de medicină de urgență la Brown University: „Ceea ce este cu adevărat surprinzător, o persoană vaccinată îi poate infecta pe mulți alții!”

Cei vaccinaţi sunt protejaţi de formele severe ale bolii, dar - avertizează studiul - transmit tulpina Delta la fel de ușor ca aceia care nu s-au imunizat.

Dr. Megan Ranney: „Vaccinarea nu oprește complet lanțul de transmitere a virusului”.

Recent, oficialii din Olanda au descoperit cu stupoare luna aceasta că un festival muzical mult mai mic - 20.000 de oameni, desfăşurat în două zile - a dus la apariția a 1.000 de noi cazuri de Covid, deşi protocoalele sanitare au fost similare cu cele de la festivalul de la Chicago.

Participant: „Cred că, în orice mulțime, există un risc de infectare în aceste vremuri ale pandemiei, mai ales cu noua variantă”.

Pe de altă parte, toate cele 41 teatre de pe Broadway impun, acum, vaccinarea obligatorie, atât pentru spectatori, cât și pentru personal.

Iar parcurile de distracții Disney cer mască obligatorie pentru vizitatorii nevaccinați, care oricum sunt primiți doar cu dovada unui test negativ, recent.

Portul măştii şi protocoalele de distanţarea socială sunt din nou în discuţie, peste Ocean, pe măsură ce sporeşte numărul infectărilor cu Delta. Oricum, însă, vaccinarea este singura soluţie, insistă specialiștii.

Dr. Richina Bicette, specialist în medicină de urgență: „Cei care mor de Covid sunt cei nevaccinați. Așadar, da, poți să iei în continuare boala, dar nu te vei îmbolnăvi grav și nu riști să-ți pierzi viața”.

Citește și...
Noile măsuri de relaxare adoptate de Guvern intră în vigoare de astăzi. Condițiile pentru desfășurarea festivalurilor
Noile măsuri de relaxare adoptate de Guvern intră în vigoare de astăzi. Condițiile pentru desfășurarea festivalurilor

Noile măsuri de relaxare adoptate de Guvern intră în vigoare duminică, 1 august.

Recomandări
Ascensiunea Generalului de Fier al Ucrainei, care a devenit cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin
Ascensiunea Generalului de Fier al Ucrainei, care a devenit cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin

Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, conducătorul soldaților ucraineni din iulie 2021, este cel căruia i se atribuie strategiile militare de succes ale Ucrainei împotriva Rusiei.

Cod galben și portocaliu de ninsori pentru mai multe zone din țară. Până când este valabil și unde va fi viscol
Cod galben și portocaliu de ninsori pentru mai multe zone din țară. Până când este valabil și unde va fi viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ninsori moderate şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării şi o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ.

În 2023, Bucureștiul are un buget de peste 11 miliarde de lei. Cei mai mulți bani se duc în rețeaua de termoficare
În 2023, Bucureștiul are un buget de peste 11 miliarde de lei. Cei mai mulți bani se duc în rețeaua de termoficare

Cu o nevoie imensă de investiții, Capitala are în acest an un buget de peste 11 miliarde de lei. Cei mai mulți bani vor merge pentru consolidarea rețelei de termoficare, proiecte de infrastructură ori trasee pentru bicicliști.