Noul bombardier invizibil al Chinei va permite Beijingului atacuri nucleare intercontinentale

Ultima actualizare: 30-11-2020 09:31
Bombardierul chinez H-20
Business Insider

Bombardierul subsonic chinezesc H-20 va oferi Beijingului o capacitate „cu adevărat intercontinentală”, extinzându-și aria de acțiune cu mult dincolo de granițe, potrivit unui raport al unui „think tank” britanic.

Bombardierul se află încă în curs de dezvoltare, dar Pentagonul consideră că, atunci când va fi finalizat, va fi capabil să vizeze teritoriile SUA de peste mări, cum ar fi Guam, în timp ce alți analiști consideră că ar putea lovi insulele Hawaii.

Raportul Institutului Royal United Services pentru Studii de Apărare și Securitate din Londra a oferit o imagine de ansamblu asupra modului în care Rusia și China își dezvoltă forțele aeriene, inclusiv avioane de nouă generație și arme noi.

"Înarmat cu rachete nucleare și convenționale, H-20 se îndepărtează major de doctrina PLAAF (Forța Aeriană PLA) și de practica de dezvoltare a echipamentelor anterioare", se arată în raportul publicat la sfârșitul lunii octombrie.

Acesta a adăugat că forța aeriană PLA este în prezent configurată ca o forță regională capabilă să pătrundă în primul lanț insular - o serie de arhipelaguri din Pacific care se întind de la Insulele Kuril, prin Japonia și până la Filipine.

"Prin contrast, H-20 ar oferi Chinei o capacitate de proiecție a puterii cu adevărat intercontinentală", se spune în raport.

Planurile pentru H-20 au fost anunțate în 2016, iar bombardierul subsonic ar putea fi gata să intre în acțiune în termen de cinci ani.

Mai multe rapoarte mass-media susțin că bombardierul va putea livra o încărcătură utilă de 45 de tone, inclusiv arme nucleare, și ar putea lansa patru rachete de croazieră invizibile sau hipersonice.

Acesta este dezvoltat ca parte a planurilor forțelor aeriene chineze de a-și extinde capacitatea de acțiune.

În august, departamentul de apărare al SUA a publicat un raport prin care a estimat raza de acțiune a bombardierului H-20 la 8.500 km, ceea ce ar transforma insulele Guam într-o potețială țintă.

Însă alți experți militari au estimat că raza de acțiune este mai mare de 12.000 km, ceea ce ar însemna că Hawaii ar putea deveni o țintă a Chinei într-un eventual conflict militar.

Song Zhongping, fost instructor în cadrul forțelor aeriene chineze, a declarat că H-20 a fost proiectat pentru a atinge teritoriul SUA ca parte a triadei nucleare a Chinei, care include și rachete lansate de la sol și de pe mare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO