Motivul pentru care Regele Charles al III-lea şi membrii familiei regale britanice nu votează la alegerile din Regatul Unit
Britanicii votează joi în alegeri legislative anticipate, în care laburiştii lui Keir Starmer sunt creditaţi cu o victorie de o amploare istorică, însă nu şi membrii familiei regale.
Charles al III-lea urmează să numească viitorul premier, iar membrii familiei regale au obligaţia să fie neutri din punct de vedere politic în orice subiect.
Indiferent ce partid politic se află la putere, monarhia britanică şi Parlamentul cooperează pentru a asigura buna funcţionare a regatului.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Monarhul şi ceilalţi membri ai familiei regale sunt obligaţi să interacţioneze cu liderii ţărilor străine indiferent de afilierea politică a acestora.
Din toate aceste motive, familia regală nu îşi exprimă în mod public opiniile politice, scrie revista People.
Din punct de vedere tehnic şi legal, membrii familiei regale ar putea să voteze.
Însă ”ei nu o fac din motive evidente, şi anume pentru că acest lucru ar provoca un val de speculaţii de presă şi ar încălca actuala cerinţă constituţională care prevede ca ei să păstreze o imparţialitate politică strictă”, declară Time Magazine un profesor de drept constituţional de la King’s College din Londra, Robert Blackburn.
Estimări ale rezultatului alegerilor de joi sunt aşteptate la închiderea secţiilor de votare, la ora locală 22.00 (vineri, 0.00, ora României), iar rezultatele urmează să fie înregistrate pe teimpul nopţii de joi spre vineri.
Aproximativ 46 de milioane de persoane sunt chemate la urne pentru a alege 650 de membri ai Camerei Comunelor, într-un scrutin uninominal într-un tur, care favorizează marile partide.
Potrivit unui ultim studiu al Institutului YouGov, Partidul Laburist (Labour) ar urma să obţină 431 de mandate, iar Partidul Conservator (Tories) 102 - o majoritate fără precedent din 1832.
Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem, centru) este creditat cu 78 de mandate, iar Partidul Reform UK (naţionalist) cu trei, ceea ce i-ar permite lui Nigel Farage să intre în Camera inferioară a Parlamentului, după şapte eşcuri.
Prince Harry and Meghan, the Duke and Duchess of Sussex, have called on Americans to register to vote in the upcoming U.S. presidential election https://t.co/Vk7Dja1h5L pic.twitter.com/dTrsN10lPH
— Reuters (@Reuters) September 23, 2020
În lume, nu toate familiile regale abordează problema votului în acelaşi fel.
Cei patru copii ai regelui Philippe şi reginei Mathilde ai Belgiei au votat recent în alegerile naţionale din iunie, scrie People.
Însă monarhul şi regina s-au abţinut.
Meghan Markle, de naţionalitate americană, a devenit prima persoană din familia regală britanică care a votat într-un scrutin, şi anume în alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2020.
După ce s-a întors împreună cu prinţul Harry în statul său de origine, California, pentru a se îndepărta de familia regală britanică, Meghan Markle s-a exprimat în mai multe rânduri cu privire la importanţa votului.
În septembrie 2020, ducele şi ducesa de Sussex au apărut la televiziune, cu ocazia publicării listei anuale a celor mai influente persoane din lume a Time Magazine.
Sursa: News.ro
Etichete: alegeri, regatul unit, familia regala britanica,
Dată publicare:
04-07-2024 21:49