Motivul pentru care gravidele cu bani din Rusia aleg să nască în SUA. Reacţia lui Trump

24-03-2019 08:48

 Atrase de mirajul unui paşaport american, în fiecare an sute de rusoaice gravide cheltuiesc zeci de mii de dolari pentru o şedere de câteva luni în Statele Unite, ca să-şi nască acolo copiii.

Cunoscătorii vorbesc chiar de o modă, iar pe lângă ruşi, chinezii şi nigerienii practică şi ei în număr mare acest turism al naşterilor.

De loc din Soci şi de profesie blogger de design interior, Olga a venit în Miami, în toamna anului trecut. S-a bucurat câteva săptămâni de briza Atlanticului înainte să aducă pe lume un nou cetăţean american.

"Am zis că dacă e să avem un copil, e musai să-l nasc în Miami. Nu cred că soţul meu chiar m-a luat în serios”, spune Olga-

E doar una dintre sutele de rusoaice care vin anual să nască în Statele Unite, profitând de faptul că al 14-lea amendament din Constituţia americană consfinţeşte dreptul la cetăţenie oricărui copil născut pe teritoriul ţării. Pentru părinţi, beneficiile justifică pe deplin costurile: între 20 şi 50.000 de dolari.

"Cu 30.000 dolari nu puteam cumpăra un apartament pentru copilul nostru ori altceva care să conteze. În schimb i-am putut oferi libertatea! Ceea ce e formidabil!", declară Olga.

Paşaportul american e un avantaj pentru copil, care poate călători în toată lumea mult mai uşor decât un cetăţean rus. La rândul lor, părinţii unui cetăţean american pot solicita statut de imigranţi. Semn că cererea e considerabilă, în Florida exista mai multe agenţii turistice care fac toate aranjamentele pentru doritori.

Anton Yahmenev, director de agenţie turistică
"Cu vreo 10 ani în urmă, doar celebrităţile şi bogătaşii din Rusia făceau asta. În 2010-2012 am avut cea mai mare creştere a numărului de clienţi, în 2014-2015 a scăzut la minimum din cauza devalorizării rublei faţă de dolar. Iar acum ne întoarcem la cifrele bune din 2013-2014."

Să te duci în SUA doar ca să naşti este pe deplin legal. Aceasta viitoare mămica spune că şi-a exprimat foarte onest intenţia când a solicitat viza şi chiar a arătat contractul semnat cu spitalul ales.

Svetlana Mokerova, instructoare de fitness: "Nu ne facem griji absolut deloc. Am venit aici cu banii pe care i-am câştigat noi înşine şi nu avem nici cea mai mică intenţie de a înşela pe cineva în America."

Acest rus a vândut cele două maşini ale familiei că să finanţeze o şedere în California, pentru naşterea fiului său. S-a simitit presat să facă asta anul trecut, întrucât apăruseră deja temeri că şansele de a practica turismul pentru naştere vor scădea, din cauza tensiunilor dintre Washington şi Moscova.

Preşedintele Donald Trump ar vrea să anuleze dreptul automat la cetăţenie al copiilor născuţi pe teritoriul Americii, experţii au îndoieli că va putea să modifice Constituţia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO