Mii de oameni au comemorat masacrul din Piata Tiananmen. Regimul comunist chinez a "sters" evenimentul din cartile de istorie

Ultima actualizare: 08-06-2016 06:56
Piata Tiananmen Agerpres

Mii de oameni s-au adunat sambata in Piata Tianamen din Beijing pentru a comemora masacrul din 1989.

Militanti chinezi au fost retinuti sau s-au aflat sub supravegherea politiei sambata, ziua comemorarii represiunii sangeroase a miscarii prodemocratie din Piata Tiananmen in 1989, relateaza AFP, conform Agerpres.

Sase militanti pentru drepturile omului, inclusiv poetul Liang Taiping, au fost plasati incepand de joi in detentie de catre politia din Beijing dupa ce au organizat o ceremonie cu caracter privat pentru a comemora evenimentele din 4 iunie, a indicat organizatia neguvernamentala chineza Weiquanwang.

Ei sunt suspectati ca ''au provocat dispute si au pus la cale tulburari'', potrivit organizatiei, care vorbeste, de asemenea, despre un alt militant dat ''disparut'' in ultimele zile in capitala.

Dupa aproape trei decenii de la manifestarile studentesti din Tiananmen, regimul comunist interzice in continuare orice dezbatere in legatura cu acest subiect, interzis in manualele scolare si in media, si cenzurat aspru pe Internet.

Ca si in alti ani, ''Mamele din Tiananmen'', o asociatie formata din parinti care si-au pierdut copiii in timpul represiunii sangeroase a manifestatiilor, fac obiectul unei supravegheri puternice din partea politiei.

''Mamele din Tiananmen'' s-au remarcat in aceasta saptamana printr-o scrisoare deschisa, pe un ton virulent, difuzata de catre organizatia neguvernamentala China Human Rights Defender
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO