Merkel: Brexit este un avertisment pentru UE. Ce reforme trebuie să aibă loc

Ultima actualizare: 16-01-2020 20:44
Cancelarul german Angela Merkel
Getty

Cancelarul german, Angela Merkel, semnalează că Brexitul este un „avertisment” pentru ca blocul comunitar să întreprindă reforme pentru a fi mai competitiv, conform unui interviu publicat joi în Financial Times.

UE trebuie să răspundă plecării Regatului Unit devenind „mai atractivă, inovatoare, creativă, un loc bun pentru cercetare şi educaţie”, declară Merkel, subliniind: „competiţia poate fi foarte productivă”.

În faţa schimbărilor geopolitice şi a predominanţei pe scena globală a unor puteri precum Statele Unite, Rusia sau China, Angela Merkel vede UE ca „o asigurare de viaţă” şi aminteşte: „Germania este prea mică pentru a exercita singură influenţă geopolitică, de aceea trebuie să profităm de toate avantajele pieţei unice”.

Cancelarul german îşi menţine ferma încredere în cooperarea pentru binele comun prin intermediul multilateralismului, însă recunoaşte că această idee este „sub presiune crescândă” din partea ţărilor care acţionează singure şi admite că instituţiile supranaţionale, precum UE sau ONU, necesită reforme.

Angela Merkel susţine că blocul european face progrese în ce priveşte piaţa unică digitală, uniunea bancară şi a capitalurilor şi o nouă politică industrială care promovează producţia tehnologică şi că devine totodată un lider mondial în standardele de protecţie a datelor.

Merkel, care spune că relaţia sa tensionată cu preşedintele american, Donald Trump, se datorează mai mult unor motive „structurale” decât personale, avertizează că, de acum câţiva ani, se observă o schimbare în abordarea proeuropeană a SUA, care şi-a îndreptat privirile spre alte regiuni, precum Asia.

„Focusul SUA spre Europa este în declin şi aşa va fi cu oricare preşedinte”, afirmă cancelarul german, în interviu.

Răspunsul statelor membre ale UE, şi în special al Germaniei, trebuie să fie „asumarea unei mai mari responsabilităţi”, în parte privind propria apărare, mai arată Merkel.

Aceasta consideră că UE trebuie să-şi protejeze relaţia transatlantică cu SUA, dar de asemenea crede că „China nu ar trebui considerată o ameninţare doar pentru că economic are succes”, însă trebuie să se asigure că relaţiile comerciale sunt „corecte”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO