Mercenarii ruși care i-au atacat pe americani în Siria. Primesc 5000 de $/lună

24-02-2018 10:54


soldati rusi in siria

Mercenari ruși s-ar afla în mijlocul luptelor din Siria, ajutând forțele armate ale președintelui Bashar al-Assad, relatează BBC.

Un grup obscur este reprezentat de Compania Militară Privată Wagner care a ajuns în centrul presei internaționale după atacul din 7 februarie.

Numărul morților este disputat și încă nu este clar de ce mercenari din Grupul Wagner au atacat o bază militară a kurzilor anti-Assad, din regiunea Deir Ezzor, și în care se află soldați americani. Forţele aeriene ale SUA au ripostat cu atacuri.

Bloomberg a relatat despre moartea a 200 de mercenari ruşi iar Reuters despre 300. După o lungă perioadă de tăcere, oficialii ruși au declarat inițial că doar cinci ruşi au fost ucişi, apoi Moscova a recunoscut că zeci de ruși au fost răniți.

Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul operaţiunilor aeriene americane în Orientul Mijlociu, a spus că SUA au acționat ”în legitimă apărare”, ripostând la un atac asupra unei poziţii a Forţelor Democratice Siriene - opoziția siriană. Potrivit generalului american, ”forţele inamice” au utilizat artileria şi obuze de tanc, precum şi mortiere.

Presa rusă a scris că mercenarii au încercat să preia controlul asupra unei rafinării de petrol, însă comandamentul rusesc din Siria nu dăduse aprobare pentru această operaţiune. Operaţiunea lor s-ar fi desfăşurat la iniţiativa unor importanţi oameni de afaceri din zonă care îl sprijină pe preşedintele Bashar al-Assad.

Despre Grupul Wagner presa rusă a scris că este finanţat de Evgheni Prigojin, aşa-numitul ”bucătar al lui Putin”, aflat pe lista cu sancţiuni a SUA pentru implicarea sa în războiul din estul Ucrainei.

Grupul Wagner a recrutat și trimis soldați să lupte alături de separatiști în Ucraina, apoi aceștia s-au mutat în conflictul din Siria.

Americanii l-au identificat pe Dmitry Utkin drept liderul și fondarul grupului de mercenari și l-au pus pe lista cu sancțiuni.

Presa din Rusia susține, citând surse militare anonime, că Utkin a făcut parte de serviciile de informații ruse - GRU. În 2013 a ajuns în Siria cu un grup de luptători recrutați de o companie numitp ”Slav Corps".

Potrivit presei ruse în spatele Grupului Wagner s-ar afla agenţia guvernamentală GRU - Directoratul principal de spionaj din Rusia.

Se estimează că Grupul Wagner ar avea până la 2500 de luptători în Siria, un mercenar fiind plătit cu 5300 de dolari pe lună, potrivit BBC.

Mercenarii din Grupul Wagner folosesc pentru antrenamente o bază din Molkino, Krasnodar. Despre acești luptători presa internațională a scris pe larg în urmă cu 4 ani că ar fi fost implicați în preluarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 și că au intervenit  în Donețk și Lugansk.


 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO