Lupte între protestatari şi scutieri, în cel mai mare mall din Hong Kong


Ultimul update: Luni 15 Iulie 2019 09:51
Data publicarii: Luni 15 Iulie 2019 08:56
Categorie: Stiri externe

Sute de protestatari care cer demisia liderului executiv al metropolei Hong Kong s-au luptat cu scutierii chiar în incinta celui mai mare centru comercial din acest teritoriu chinezesc cu statut special.

Protestatarii au folosit umbrele, simbolul revoltei din Hong Kong, pe post de bastoane. Cu asemenea scene violente s-a încheiat o nouă manifestație, cu cel puțin zece mii de oameni, care au cerut mai multă democrație în fosta colonie britanică retrocedată Chinei, în 1997.

Hong Kong-ul este de peste o lună scena unui uriaş val de contestare, parte din acţiunea de respingere a unui proiect de lege ce a fost deja suspendat şi care viza autorizarea extrădărilor spre China. Acţiunea s-a extins cu cereri mai vaste pentru menţinerea unor realizări democratice precum cea privind stoparea eroziunii libertăţilor, în special a libertăţii de exprimare, şi a independenţei justiţiei de care ar trebui să se bucure teoretic, până în 1947, acest teritoriu, retrocedat în 1997 de către Londra Beijingului şi care dispune de un statut de semi-autonomie.

Beijingul a depus toate eforturile pentru a o susţine pe şefa executivului local Carrie Lam.

Pe lângă manifestaţiile paşnice uriaşe, confruntări violente au avut loc între poliţie şi o minoritate mai radicală. Parlamentul a fost vandalizat în iunie de sute de manifestanţi mascaţi, majoritatea tineri.

Poliţia din Hong Kong a preluat controlul după 3 ore. Sediul parlamentului, luat cu asalt
Manifestații în Hong Kong. Protestatarii au încercat să intre în Parlament
Nouă manifestaţie-record la Hong Kong. Aproape 2 milioane de persoane în stradă
VIDEO PROTVPLUS.RO