Lovitura de 10,5 miliarde de euro pentru Vladimir Putin. Liderul rus a facut anuntul in direct la televiziunea de stat
Guvernul rus a anuntat ca a vandut o participatie de 19,5% din actiunile Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, catre traderul de materii prime Glencore si fondul suveran de investitii din Qatar pentru o suma de 10,5 miliarde de euro.
Aceasta tranzactie vine la cateva zile dupa ce Rusia si OPEC au ajuns la un acord pentru a-si reduce productia si a sustine pretul petrolului, fiind prima data in ultimii 15 ani cand marii producatori de petrol atat din OPEC cat si din afara organizatiei au decis, in tandem, sa-si reduca productia. Putin a facut anuntul la televiziunea de stat.
"Este cea mai mare operatiune de privatizare, cea mai mare vanzare si achizitie inregistrata in acest an in sectorul mondial de petrol si gaze", a spus presedintele Rusiei, Vladimir Putin la finalul unei reuniuni cu directorul general de la Rosneft, Igor Setchin. Liderul de la Kremlin a precizat ca statul rus va pastra o participatie de control de peste 50% la Rosneft.
Potrivit termenilor acordului, Glencore si fondul suveran de investitii din Qatar isi vor imparti in mod egal participatia de 19,5% din Rosneft. Intr-un comunicat de presa, Glencore a precizat ca isi va finanta partea sa de achizitie prin oferirea de actiuni proprii in valoare de 300 milioane de euro, restul urmand sa fie finantat de banci si de fondul suveran de investitii din Qatar. Potrivit calculelor Reuters, capitalizarea bursiera a Glencore este de 59,17 miliarde de dolari (55,02 miliarde de euro), ceea ce inseamna ca tranzactia cu Rosneft a fost facuta la un discount de 2% fata de valoarea de piata.
In urma acestei tranzactii, actionariatul unuia dintre cei mai mari producatori de hidrocarburi ai planetei va fi compus din Qatar, prin fondul sau suveran de investitii, traderul de materii prime Glencore, alaturi de statul rus, care va ramane actionarul majoritar, si grupul britanic BP.
Castigurile obtinute in urma privatizarii ar trebui sa ajunga la buget pana la sfarsitul acestui an, prin intermediul dividendelor de la holdingul de stat Rosneftegaz, actionar al Rosneft. Planul de dezvoltare economica al Rusiei in 2016 prevede privatizarea partiala a unor active de stat pentru a sustine veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scaderii pretului petrolului. Companiile de petrol si gaze Rosneft si Bashneft, producatorul de diamante ALROSA, banca VTB si compania de shipping Sovcomflot se numara printre companiile care vor fi partial privatizate.
In 2015, Rosneft a livrat consumatorilor din UE o cantitate de petrol de 28 milioane de tone, in crestere cu 5,4% in ritm anual. Guvernul rus detine in prezent aproape 70% din actiunile Rosneft, companie responsabila pentru 40% din productia de petrol a Rusiei.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Rusia, vladimir putin, rosneft,
Dată publicare:
08-12-2016 16:30