Liderii de la Washington si Teheran s-ar putea intalni pentru prima data, dupa 1979


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2013 06:51
Data publicarii: Luni 16 Septembrie 2013 07:48
Categorie: Stiri externe
Barack Obama

Presedintele SUA, Barack Obama, si cel al Iranului, Hassan Rouhani, s-ar putea intalni, saptamana viitoare, la reuniunea generala a ONU din New York.

Liderii Statelor Unite si Iranului nu au mai avut discutii fata in fata de la Revolutia Iraniana din 1979.

Intalnirea ar putea avea loc dupa ce Obama a facut primul pas, cei doi lideri comunicand apoi prin intermediul catorva scrisori oficiale, potrivit The Guardian.

Ultima intalnire intre un lider american si unul iranian a avut loc in 1977, intre Jimmy Carter si Mohammad Reza Pahlavi.

Noul presedinte al Iranului, Hassan Rouhani, este un lider politic moderat, educat in Glasgow. Alegerea sa din aceasta vara ar putea duce la o solutie diplomatica privind criza nucleara iraniana, care dureaza de 11 ani.

Rouhani

Intr-un interviu recent, Barack Obama a explicat ca diplomatia americana este deschisa, in ceea ce priveste Iranul, nu doar in problema nucleara, ci si in problema pe care o reprezinta situatia din Siria.

Acesta a mai spus ca Iranul ar putea avea un grad mai mare de implicare in discutiile privind Siria, daca va recunoaste ca situatia de la Damasc este critica si destabilizeaza intreaga regiune.

Compromisul sirian, un pas catre diplomatie mondiala

Desi unii dintre oficialii americani s-au declarat sceptici in privinta unei intalniri intre Barack Obama si Hassan Rouhani, au admis totusi ca intelegerea SUA-Rusia in problema siriana este un pas catre diplomatie mondiala.

Siria a acceptat sa-si plaseze armamentul chimic sub control international, la propunerea Rusiei.

De cealalta parte, SUA a fost de acord cu acest compromis, cu mentiunea ca armele chimice sa fie predate cat mai repede.

In acest caz, Barack Obama s-a aratat dispus sa anuleze lovitura militara planificata impotriva Siriei.

Vezi AICI desfasurarea completa a evenimentelor din Siria

 

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO