Kim Jong Un devine conducatorul absolut al Coreii de Nord, la fel ca bunicul sau Kim Ir-Sen
Presedintele Coreii de Nord, Kim Jong Un (33) detine de acum puterea absoluta in tara sa dupa ce a fost ales miercuri la conducerea unui nou organism guvernamental care va superviza toate celelalte puteri in aceasta tara.
Astfel, Adunarea Suprema a Poporului (SPA), organul legislativ al Coreei de Nord, l-a ales miercuri, in unanimitate, pe Kim la sefia noii Comisii de afaceri de stat, a anuntat agentia oficiala nord-coreeana KCNA.
Noua structura inlocuieste puternica Comisie de aparare nationala (CDN), organul suprem de luare a deciziilor politice.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Aceasta numire, a declarat presedintele ASP, Kim-Yong-Nam, reflecta 'credinta de neclintit si vointa dovedita a tuturor functionarilor si locuitorilor tarii de a-l sustine pe Kim Jong Un (...) in cel mai inalt post in RPDC' ( Republica Populara Democrata Coreeana).
Decizia confirma de fapt ridicarea lui Kim la rangul de conducator suprem al tarii, estimeaza Cheong Seong-Chang, expert in Coreea de Nord la Institutul Sejong din Seul.
'Aceasta corespunde titlului de 'presedinte al Republicii' care i-a fost atribuit lui Kim Ir-Sen in 1972', a remarcat el. Kim Ir-Sen, fondator al regimului comunist nord-coreean si bunicul actualului lider de la Phenian, a devenit 'presedinte etern' la moartea sa in 1994.
Kim Jong-un se poate lauda cu o asemanare fizica uimitoare cu bunicul sau, un aspect de care s-a folosit pentru a capta mostenirea politica a fondatorului RPDC si a se demarca de cea a tatalui sau.
Numirea sa in fruntea noii comisii constituie o ruptura suplimentara de regimul lui Kim Jong-Il care, pana la decesul sau la sfarsitul anului 2011, a condus Coreea de Nord, in calitate de presedinte al defunctului acum CDN.
Prin esenta militar, CDN a fost responsabil de toate aspectele legate de aparare si securitate. Dar in conformitate cu strategia de 'songun' (armata mai intai) a lui Kim Jong Un, comisie elabora politici intr-o multime de alte domenii, care nu aveau legatura cu armata.
Noua Comisie de afaceri de stat include in componenta sa trei vicepresedinti responsabili in mod explicit de problemele armatei, partidului si guvernului.
'Devenind seful unei comisii care controleaza armata, partidul si guvernul, Kim Jong-Un a devenit liderul suprem, atat prin titlu, cat si in realitate', a declarat Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea din studii nord-coreene din Seul. 'Aceasta este o ruptura clara cu epoca tatalui sau', a adaugat el.