Israelul anunță reluarea limitată a exporturilor agricole din Fâşia Gaza

Dată publicare: 21-06-2021 08:07
Dată actualizare: 21-06-2021 08:10


Gaza

Autorităţile israeliene au anunţat duminică seara reluarea limitată a exporturilor de produse agricole din Fâşia Gaza pentru prima dată după încheierea ultimului război între gruparea islamistă Hamas, la putere în enclava palestiniană, şi statul evreu.

Luni dimineaţă, la o lună după încetarea focului, exporturi 'limitate' de produse agricole din Fâşia Gaza vor putea fi reluate la Kerem Shalom, singurul punct de trecere a mărfurilor între Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat duminică seara târziu Cogat, instituţia israeliană care se ocupă de operaţiunile civile din teritoriile palestiniene.

"Această măsură civilă, aprobată la nivel politic, este condiţionată de menţinerea securităţii", a spus Cogat, adăugând că măsura a fost decisă după o "evaluare a securităţii".

Un teritoriu de mici dimensiuni cu o populaţie de peste două milioane de locuitori, Fâşia Gaza se află sub blocadă israeliană după ce mişcarea islamistă Hamas a preluat puterea în 2007.

Pentru a-şi exporta produsele agricole (roşii, căpşune etc.) în Cisiordania ocupată, un alt teritoriu palestinian, sau în străinătate prin Israel, producătorii din Gaza trebuie să obţină o autorizaţie prealabilă din partea autorităţilor israeliene.

Războiul de 11 zile (10-21 mai) dintre Israel şi Hamas s-a soldat cu 260 de morţi de partea palestiniană, inclusiv mulţi copii, şi 13 morţi de cea palestiniană.

Săptămâna trecută, Hamas a lansat baloane incendiare spre Israel, care a răspuns cu bombardamente aeriene împotriva unor presupuse poziţii ale organizaţiei islamiste din Fâşia Gaza, ceea ce a trezit temeri privind reluarea ostilităţilor la un moment dat, în contextul în care Egiptul încearcă să consolideze armistiţiul convenit între cele două tabere.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO