ISIS pregateste atacuri vizand fanii britanici si rusi la Euro 2016. Planurile descoperite in calculatorul lui Salah Abdeslam

Ultima actualizare: 02-06-2016 07:01
Salah Abdeslam

ISIS planuieste atacuri care sa vizeze fanii britanici si pe cei rusi la Euro 2016, inainte de meciul de pe 11 iunie, de la Marsilia, arata date recuperate din laptopul lui Salah Abdeslam, relateaza News.ro, citand The Sun.

Potrivit datelor din calculator, principala tinta a teroristilor va fi zona destinata fanilor englezi in zona portului istoric din Marsilia. “Acest lucru poate insemna numai ca planurile sunt pentru a ataca fanii Angliei si Rusiei inainte de meci. Fanii englezi si rusi sunt tinte evidente, pentru ca ambele tari bombardeaza Siria si Irakul”, a explicat o sursa din serviciile belgiene de securitate, citata sub acoperirea anonimatului. Fanii ar putea fi vizati si in atacuri comise la baruri sau in alte locuri din oras, in afara zonelor oficiale destinate sustinatorilor.

“Ne ingrijoreaza cel mai mult ce ar putea incerca in afara zonelor securizate. Barurile pline de oameni fericiti si beti reprezinta o tinta foarte usoara. Colaboram foarte strans cu francezii”, a afirmat o sursa din Guvernul britanic.

“Un atac mai conventional, in stilul celor de la Paris, vizand miile de fani din baruri inainte de meciuri este considerat mult mai probabil”, a confirmat si sursa belgiana.

Temerile legate de atacuri similare celor din noiembrie au fost confirmate si de o sursa din politia britanica. “Marsilia este capitala Frantei in ceea ce priveste pustile kalasnikov si sunt multi posibili recruti ISIS acolo”, a spus oficialul.

Potrivit datelor din calculator, ISIS analizeaza si posibilitatea de a folosi drone cu arme chimice, dar si kamikaze inarmati cu AK47, pentru a lansa atacuri in masa, scrie The Sun.

Desi Abdeslam a fost capturat, autoritatile se tem ca alti teroristi cu legaturi cu organizatia Statul Islamic, ar putea pune in aplicare planul.

“Majoritatea informatiilor erau in testamentul personal al lui Abdeslam, in care erau exprimate dorintele acestuia in cazul mortii sale”, a declarat o sursa din serviciile belgiene de securitate.

Peste 1.000 de ofiteri de politie, dar si numerosi lunetisti, vor fi desfasurati pentru a asigura securitatea in timpul meciurilor de la Marsilia. De asemenea, in punctele strategice din oras vor fi amplasate lansatoare de rachete mobile.

“Ofiterii vor avea autorizatie sa intervina in momentul in care va fi identificat un terorist. (Lupta impotriva – n.r.) terorismului este prioritatea noastra in materie de terorism”, a declarat un inalt oficial din politia franceza.

Agentiile de informatii din Europa au avertizat la mijlocul lunii ca fanii britanici si cei rusi vor fi cele mai probabile tinte ale unor eventuale atentate islamiste la Campionatul European de Fotbal 2016, ce va incepe luna viitoare in Franta, si in deschiderea caruia joaca selectionata Romaniei impotriva celei a Frantei.

Euro 2016 se va desfasura timp de o luna pe 10 stadioane din Franta. Circa 2,5 milioane de spectatori sunt asteptati la cele 51 de meciuri, la care vor lua parte 24 de echipe.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO