Iranul trimite în Ucraina cutiile negre ale avionului ucrainean prăbușit. Ce spun autoritățile

Ultima actualizare: 18-01-2020 17:11
Un avion ucrainean cu 180 de persoane la bord s-a prăbușit în Iran. Toți pasagerii au murit - 11
Getty

Iranul trimite în Ucraina cutiile negre ale avionului ucrainean de pasageri pe care armata sa l-a doborât accidental în această lună, a informat sâmbătă agenţia de ştiri Tasnim, conform Reuters.

Autorităţile iraniene sunt pregătite şi pentru experţi din Franţa, Canada şi Statele Unite pentru a examina datele din
cutii, a mai scris agenţia de ştiri semi-oficială, transmite Agerpres.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului au fost ucise atunci când zborul operat de Ukrainian International Airlines a fost doborât pe 8 ianuarie la scurt timp după decolarea de la Teheran în drum spre capitala Ucrainei, Kiev.

"Folosind expertiză din ţări ca Franţa, Canada şi America vom încerca să citim (înregistratorul datelor de zbor) la Kiev", a declarat Hassan Rezaifar, director responsabil cu investigarea accidentului în cadrul Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran, citat de Tasnim.

"Dacă acest efort eşuează, atunci cutia neagră va fi trimisă în Franţa''. Cutiile negre nu vor fi citite în Iran, a precizat Rezaifar, conform Tasnim.

Cincizeci şi şapte dintre pasagerii care au murit erau canadieni. Prim-ministrul Justin Trudeau, care a făcut presiuni pentru o investigaţie completă asupra doborârii avionului, a spus vineri că Iranul ar trebui să trimită cutiile negre în Franţa pentru analiză.

Franţa este una dintre puţinele ţări care pot citi înregistratoarele de date de zbor şi din cabina de pilotaj, care au fost grav avariate, a declarat Trudeau într-o conferinţă de presă la Ottawa.

După acest incident, Iranul s-a confruntat cu o criză care s-a agravat în afara ţării şi în plan intern, autorităţile anunţând abia după câteva zile că armata sa a doborât accidental avionul.

Incidentul s-a produs în timp ce Iranul era în alertă ridicată pentru o posibilă acţiune de represalii în urma atacurilor sale asupra bazelor irakiene care adăpostesc militari americani. Aceste atacuri au fost lansate pentru a răzbuna uciderea de către Statele Unite a comandantului militar Qassem Soleimani într-un atac cu dronă în Bagdad pe 3 ianuarie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO