Trump amenință Iranul cu o ripostă „de 1.000 de ori mai puternică” la orice atac. Reacția Teheranului

Ultima actualizare: 15-09-2020 14:55
Donald Trump
Agerpres

Preşedintele Donald Trump a promis luni o ripostă a SUA ''de o mie de ori mai puternică'' decât orice atac al Iranului, după informaţii de presă conform cărora Teheranul ar intenţiona să asasineze o ambasadoare americană, informează AFP.

"Orice atac din partea Iranului, indiferent sub ce formă, împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului, (atac) ce va fi de o mie de ori mai puternic ca magnitudine!", a scris Donald Trump pe Twitter.

Potrivit site-ului de informaţii Politico, care citează doi responsabili americani sub acoperirea anonimatului, serviciile de informaţii americane cred că regimul de la Iran intenţionează să o asasineze pe ambasadoarea SUA în Africa de Sud, Lana Marks, o apropiată a lui Donald Trump.

Ameninţarea, detectată încă din primăvară, a devenit mai precisă în ultimele săptămâni, potrivit surselor Politico, în condiţiile în care Teheranul intenţionează să răzbune moartea generalului său Qassem Soleimani, ucis în ianuarie într-un atac american în Irak, la ordinul preşedintelui american.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat luni că ia aceste informaţii în serios.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe iranian a apreciat că este vorba de "informaţii false", "lipsite de fundament".

Purtătorul său de cuvânt a evocat "metode repetitive şi care provoacă greaţă, menite să creeze un climat anti-iranian pe scena internaţională".

Iranul "a demonstrat adeziunea sa durabilă la principiile şi cutumele diplomaţiei internaţionale", în timp ce administraţia Trump "a acţionat cu dispreţ faţă de numeroase norme şi metode internaţionale acceptate", a afirmat el.

Iranul atenţionează Washingtonul împotriva unei "erori strategice" după ameninţările lui Donald Trump

 

Iranul a atenţionat marţi SUA împotriva unei "erori strategice", după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat Teheranul în urma informaţiilor apărute în presă conform cărora regimul iranian intenţionează să asasineze o ambasadoare americană, informează AFP.

"Sperăm că ei nu vor comite o nouă eroare strategică. Dacă o vor face, se vor confrunta fără îndoială cu un răspuns hotărât al Iranului", a avertizat Ali Rabii, purtător de cuvânt al guvernului iranian, în timpul unei conferinţe de presă televizate.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran sunt tensionate după retragerea SUA, în mai 2018, din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat la Viena în 2015, însoţit de aspre sancţiuni împotriva Iranului.

Însă, în pofida sancţiunilor americane fără precedent, campania sa de "presiune maximă" nu a favorizat negocierea unui nou acord, obiectiv afişat de miliardarul republican, iar tensiunile între cele două ţări inamice rămân puternice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO