Ipoteză cu privire la serul AstraZeneca. Cum explică cercetătorii norvegieni cheagurile de sânge apărute la cei vaccinați

Dată publicare: 18-03-2021 17:32
Dată actualizare: 18-03-2021 17:53


astrazeneca

O echipă de experți norvegieni a avansat o posibilă explicaţie a cazurilor de formare a unor cheaguri sanguine la unele persoane vaccinate cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

Aceștia afirmă că au observat semne ale unui răspuns imunitar puternic al organismului ce ar putea să fi provocat dezvoltarea unor astfel de cheaguri de sânge, relatează Agerpres.

''Considerăm că este important să prezentăm acest lucru şi faptul că am găsit un model explicativ rezonabil'', a declarat în faţa presei medicul şef al Spitalului Universitar din Oslo, Pal Andre Holme.

Trei lucrători sanitari norvegieni au fost internaţi recent pentru tromboze severe, prezentând sângerări şi scăderea numărului de trombocite, unul dintre ei decedând mai târziu. Ei au dezvoltat complicaţii între ziua a treia şi a zecea după vaccinare.

Potrivit lui Pal Andre Holme, analizele arată că aceşti pacienţi au avut un răspuns imunitar puternic după vaccinare, ceea ce ar fi condus la formarea unor anticorpi ce pot activa trombocitele, celule implicate în coagularea sângelului şi care pot preveni sângerările.

Medicul norvegian a refuzat să precizeze câţi pacienţi au fost evaluaţi înainte de a avansa această ipoteză.

Norvegia a administrat peste 121.000 de doze de vaccin AstraZeneca până când a decis cu o săptămână un urmă suspendarea folosirii acestui ser, în urma unor cazuri de tromboză suspecte, la fel cum au procedat şi alte ţări europene.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va publica joi o evaluare proprie în urma analizei unor astfel de cazuri semnalate în Europa.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO