Întrevedere între Vlad Voiculescu și un reprezentant OMS. Ce au discutat cei doi

01-02-2021 22:01


Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a avut luni o întrevedere cu directorul regional al Biroului European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge.

 

În cadrul întâlnirii oficiale, desfăşurată în regim online, ministrul Sănătăţii a vorbit despre problemele de acces ale pacientului la medicamente care au apărut în ultimii ani din cauza retragerii de pe piaţă a unui număr mare de medicamente şi escaladării exportului paralel către alte pieţe din Uniunea Europeană, informează MS, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, ministrul Sănătăţii a spus că, împreună cu noua sa echipă de la minister, lucrează la identificarea unor soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.

"În vederea asigurării accesului pacientului la medicamente esenţiale este nevoie de stabilirea unui cadru de încurajare a menţinerii sau pătrunderii în piaţa farmaceutică din România a acelor medicamente generice care se regăsesc atât în lista de medicamente considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind esenţiale pentru orice ţară, cât şi în lista medicamentelor cu procent de compensare 100%, pentru a nu aduce modificări asupra contribuţiei proprii din partea pacientului", a afirmat Voiculescu, citat în comunicat.

Directorul regional al Biroului European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a salutat acest efort şi a asigurat de întregul sprijin al OMS pentru soluţionarea acestei situaţii.

"Medicamentele esenţiale din lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt medicamente de bază pentru orice sistem de sănătate şi, în acest sens, salutăm intenţia Ministerului Sănătăţii din România de a îmbunătăţi accesul populaţiei la aceste medicamente", a precizat el, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte celelalte subiecte aflate pe agenda de discuţii, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a reiterat sprijinul tehnic al OMS pentru continuarea cu succes a campaniei de vaccinare, pentru eforturile de a face spitalele româneşti mai sigure, precum şi pentru profesionalizarea managementul serviciilor de sănătate.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO