Inregistrarea secreta, dezvaluita de publicatia The Guardian. Ce crede, de fapt, Theresa May despre BREXIT
O inregistrare secreta, publicata de jurnalistii de la The Guardian, arata temerile Theresei May legate de iesirea Marii Britanii din UE.
Theresa May, actualul premier al Marii Britanii, a fost inregistrata in timpul unei discutii private cu bancherii de la Goldman Sachs, in care aceasta isi exprima temerile legate de Brexit.
Conform The Guardian, premierul Marii Britanii, avertizeaza companiile cu privre la dezavantajele Brexitului fata de economia tarii. Aceasta spune ca se teme ca organizatiile mari vor parasi Regatul Unic, dupa parasirea Uniunii Europene si se vor indrepta catre alte tari din blocul UE. Discutia inregistrata a avut loc in Londra, pe 26 mai, cu o luna inainte de referundumul care a aratat ca 50% dintre britanici doresc iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste declaratii vin intr-un contrast foarte puternic cu toate discursurile publice ale Theresei May, in care era foarte rezervata fata de campania "Remain".
In acest discurs cu bancherii de la Goldman Sachs, Theresa May insista pe avantajele ramanerii Regatului Unit in UE si chiar le-a spus acestora ca a "a venit timpul sa fim liderul Europei" si ca spera ca poporul sa se gandeasca la viitor, nu la trecut.
"Cred ca este clar ce impact negativ va avea Brexitul asupra economiei tarii si este foarte importanta apartenenta la un bloc comercial cu o populatie de 500 de milioane de oameni. Asa cum v-am mai spus pana acum, una dintre probleme este ca oamenii investesc in Marea Britanie pentru ca face parte din UE. Cred ca daca nu am face parte din Uniunea Europeana, multi investitori s-ar uita la alte tari, care fac parte din UE, decat sa investeasca doar in Marea Britanie" sunt cateva dintre declaratiile lui May.
Din punct de vedere al credibilitatii, aceasta inregistrare ii poate afecta puternic imaginea lui May, acuzata acum de ipocrizie, dupa ce in declaratiile publice a spus ca Brexitul va unifica Marea Britanie, atat de puternic divizata de acest referendum.
Cine este Theresa May, noua "Doamna de Fier" a Marii Britanii
Este vestita pentru capacitatea extraordinara de munca, duritatea si pragmatismul ei. Calitati care ii vor fi cu siguranta necesare la negocierile pentru iesirea regatului din Uniunea Europeana. May a devenit a doua femeie prim-ministru din istoria Regatului Unit. Intr-un discurs axat pe iesirea din Uniunea Europeana si pe teme sociale, May a promis o tara "mai buna". In varsta de 59 de ani, Theresa May a fost ministru de interne din 2010, dand dovada in mai multe randuri de autoritate si competenta. Fiica de pastor si absolventa a facultatii de geografie, la Universitatea Oxford, May este descrisa de un jurnalist britanic drept "noua Margaret Thatcher". "Are o putere de munca incredibila" si o "hotarare feroce", adauga jurnalistul. Pragmatica, May a ramas in tabara lui David Cameron in campania pentru referendum, desi ii sunt cunoscute ideile eurosceptice, in special in privinta migrantilor.
Theresa May a promis ca Brexitul va fi un succes
Noua lidera a Partidului Conservator, Theresa May, a dat asigurari, in primul sau discurs dupa ce a fost confirmata in functie, ca Brexitul va fi un succes, ca va unifica tara, divizata profund de referendumul privind apartenenta la UE de luna trecuta, si ca va construi un Regat Unit mai bun, relateaza The Independent. „Sunt onorata (...) sa fiu aleasa de Partidul Conservator pentru a deveni liderul sau”, a spus Theresa May intr-un discurs scurt rostit in fata Parlamentului, in aplauzele colegilor sau de partid.
„As vrea sa ii aduc un omagiu lui David Cameron, pentru modul in care a condus partidul si tara noastra”, a spus ea. „In cursul acestei campanii (pentru conducerea Partidului Conservator – n.r.), argumentele mele s-au bazat pe trei locuri.
In primul rand, pe nevoia pentru o conducere puternica, experimentata, care sa ne ghideze in viitoarea perioada dificila (pe plan – n.r.) politic si economic, pe nevoia de a negocia cel mai bun acord pentru iesirea Marii Britanii din UE si pe construirea unui nou rol pentru noi in lume”, a explicate ea, reiterand ca „Brexit inseamna Brexit”. Ea a insistat asupra necesitatii de a unifica tara si de a pune la punct o perspectiva pozitiva de viitor pentru Marea Britanie. „O perspectiva a unui stat care lucreaza nu numai pentru cei putini privilegiati, ci care lucreaza pentru fiecare dintre noi. Pentru ca le vom da oamenilor mai mult control asupra vietilor lor. Si astfel, impreuna, vom construi o Marea Britanie mai buna”, a conchis May, in urma cu cateva luni, cand a fost desemnata oficial lidera Partidului Conservator din Marea Britanie de asa-numitul Comitet 1922.
May a sustinut ramanerea in UE la referendumul de anul trecut. Ea a subliniat, insa, in repetate randuri dupa anuntarea rezultatelor ca „Brexit inseamna Brexit” si ca nu poate fi organizat un al doilea referendum. „In calitate de premier, ma voi asigura ca vom iesi din Uniunea Europeana”, a spus ea.
Sursa: The Guardian
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, brexit, inregistrare, theresa may,
Dată publicare:
26-10-2016 12:05