INCREDIBIL! Canta la vioara in timp ce este operat pe creier!

19-03-2010 00:00


Muzicianul Roger Frisch, din Pymouth Minnesota, a suferit o interventie chirurgicala pe creier. Nimic special pana aici, insa ce este fabulos este faptul ca Roger canta la vioara in timp ce chirurgii il operau pe creier.

Pare o scena desprinsa dintr-un film SF, insa fiecare nota cantata de Roger le spunea chirurgilor daca stimulii electrici, pe care ii trimiteau creierului, ameliorau tremurul de care suferea Roger.

In iunie 2009, doctorii l-au diagnosticat pe Frisch cu o boala asemanatoare Parkinsonului, care se numeaste Essential Tremor. Asta se intampla atunci cand o parte a creierului - responsabila cu miscarea - trimite corpului semnale anormale.

Aproape 10 milioane de americani sufera de aceasta boala care afecteaza, de cele mai multe ori, miscarile mainilor, facand astfel ca o actiune simpla precum bautul apei, sa devina un adevarat cosmar. In cazul lui Roger, mana incepea sa ii tremure atunci cand canta la vioara, facand astfel imposibil acest lucru.

Cum se manifesta aceasta boala:

- Boala este caracterizata de un tremur care apare la nivelul muschilor, atunci cand acestia sunt suprasolicitati;

- aceasta senzatie se poate inrautati atunci cand pacientul care sufera de Essential Tremor trece prin perioade de stres, sau intampina emotii puternice;

- tremurul nu se declanseaza pe timpul noptii, in timpul somnului;

- Essential Tremor este o boala care progreseaza - de cele mai multe ori - foarte rapid.

Tratament:

- In astfel de boli schema de tratament contine sedative, beta-blocante sau medicamente pe baza de fenobarbital;

- tratamentul chirurgical include talamotomia (o procedura care presupune suprimarea unor conexiuni ale talamusului) sau stimulare electrica a creierului - procedura la care a fost supus si Roger.

- cazurile minore de Essential Tremor pot fi tratate cu terapie si kinetoterapie, lucrandu-se foarte mult pe dezvoltarea muschilor.

Tags: boli, curiozitati,

VIDEO PROTVPLUS.RO