Incredibil! A murit dupa ce i s-au transplantat plamanii unui fumator

Ultima actualizare: 06-11-2012 23:44

O tanara de 28 de ani a murit la cinci luni dupa ce a suferit un transplant de plamani. Nu i s-a spus nimic despre faptul ca donatorul fusese fumator timp de 30 de ani. Totul s-a petrecut in Marea Britanie, unde acum are loc o ancheta.

Parintii victimei a aflat abia acum, dupa ce si-au pierdut fiica, despre faptul ca medicii au tinut ascunse obiceiurile si stilul de viata nesanatos pe care l-a avut donatorul. Fata lor, Lyndsey Scott, suferea de fibroza chistica si a fost pusa pe lista de asteptare pentru un transplant, acum patru ani, din cauza agravarii starii de sanatate.

Doi ani mai tarziu s-a gasit si un donator, iar femeia a sperat ca dublul transplant de plamani ii va prelungi viata. A fost operata in februarie anul trecut si, imediat dupa interventie, au aparut complicatii serioase, astfel ca si-a petrecut urmatoarea jumatate de an la terapie intensiva.

In cele din urma a fost externata, desi nu se recuperare nici pe departe asa cum ar fi trebuit, dupa o astfel de operatie. Dupa numai cateva saptamani s-a reintors in spital, unde a murit de pneumonie.

Abia la cateva luni distanta, atunci cand familia a cerut datele medicale din dosarul fiicei lor, au descoperit cauza reala si socanta a mortii ei: “Ar fi fost ingrozita sa afle ce am aflat noi acum. Suntem socati! Plamanii care i s-au transplantat fetei noastre erau de la un fumator. Daca stiam asta de la inceput, refuzam categoric interventia”, a spus tatal tinerei.

Nu este posibil ca atunci cand ti se transplanteaza ambii plamani, sa nu ti se spuna starea de sanatate pe care a avut-o donatorul”, a declarat omul aflat in stare de soc.

In urma acestui caz, cercetarile arata ca un sfert dintre organele donate sunt considerate “de mare risc”. Pe de alta parte, doctorii insista asupra faptului ca au folosit organe perfect compatibile si sanatoase.

Replica spitalului a fost “Nu i-am comunicat pacientei date despre donator pentru ca nu doream sa adaugam un stres in plus, in conditiile in care era foarte slabita si nelinistita in asteptarea interventiei chirurgicale”.

Pe patul de moarte, Lyndsey le-a spus parintilor ca ar fi preferat sa nu recurga la transplantul respectiv. Din pacate era prea tarziu.

Culmea este ca nu avem de a face cu primul caz de acest gen. Anul trecut un soldat a murit dupa ce i s-a transplantat un plaman cu tumora.

Potrivit Ministerului Sanatatii de la Londra, trei oameni mor in fiecare zi in asteptarea unui transplant.

Cazul tinerei britanice, moarta dupa transplantul de plamani, a fost preluat de procurori si de specialisti in medicina, care vor demara o ancheta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO