Incendiile de vegetații fac ravagii în Turcia. Focarele sunt încă active în jurul staţiunii Marmaris

Ultima actualizare: 31-07-2021 10:00

Incendiile de vegetaţie continuă în sudul Turciei.

Focarele sunt încă active în jurul staţiunii Marmaris. Sunt cel puţin patru morţi şi peste 180 de răniţi.

Astfel de focare izbucnesc în fiecare vară în Turcia, pe fondul caniculei.

De această dată însă, pagubele sunt fără precedent. Flăcările au mistuit sate întregi.

De patru zile, coasta de sud a Turciei este afectată de ample incendii de vegetaţie. Sunt peste 70 de focare active în mai multe provincii aflate pe coastele Mediteranei şi mării Egee. 57 dintre ele erau vineri seară sub control, dar, potrivit autorităților turce, vântul schimbă direcţia focului în fiecare minut.

Arwa Damon, CNN: "Fumul pe care îl vedeţi acolo este un alt incendiu care tocmai a izbucnit de câteva minute de când ne aflăm aici. Tocmai când pompierii credeau că încep să controleze situația, aceasta escaladează din nou şi asta numai din vina noastră. Potrivit unui expert în silvicultură cu care am vorbit, 95% din incendiile forestiere din Turcia sunt cauzate de erori umane sau neglijență și ignorare în ceea ce priveşte protejarea naturii. Ce le face atât de agresive și dificil de controlat, ei bine, e tot din cauza noastră. Ce vedeţi e din cauza schimbărilor climatice. "

Una dintre zonele afectate de flăcări a fost în jurul staţiunii Marmaris.

Ca măsură de precauție, autostrada Marmaris-Datça a fost închisă.

Flăcările au amenințat și facilitățile turistice din Bodrum, la 300 de kilometri vest de Antalya, unde a fost evacuat un hotel. Imaginile din satelit arată cum fumul provenit de la două focare majore este dus de vânt spre Cipru.

Arwa Damon, CNN: "Pe teren vedem cum localnicii încearcă să se sprijine unii pe alții, pentru că nimeni nu știe când se va încheia acest calvar, iar experții spun că sezonul de incendii forestiere din acest an va fi mult mai lung decât în trecut."

Peste 4.000 de pompieri au fost trimiși în toată regiunea pentru a ajuta la limitarea daunelor.

Autorităţile turce iau în calcul şi o mână criminală, pentru că multe incendii au izbucnit din senin.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO