Încă o țară anunță că își mută ambasada în Ierusalim, ca să-l susțină pe Trump


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 25 Decembrie 2017 13:53
Categorie: Stiri externe
Jimmy Morales

Încă o țară a anunțat că își va muta ambasada în Israel, în sprijinul deciziei Statelor Unite şi în pofida votului Adunării Generale a ONU de condamnare a deciziei Washingtonului.

Este vorba despre Guatemala, iar anunțul a fost făcut de preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, potrivit Agerpres, care citează AFP.

"Am dat instrucţiuni ministrului de externe Sandra Jovel pentru a începe demersul" de punere în aplicare a acestei decizii, a scris preşedintele Jimmy Morales pe contul său de Twitter.

Preşedintele Guatemalei a precizat pe reţeaua socială că a luat această decizie după o discuţie telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Unul dintre cele mai importante subiecte (de discuţie) cu premierul (israelian) a fost transferul ambasadei Guatemalei la Ierusalim", a spus Morales, subliniind "relaţiile excelente" dintre cele două ţări.

Israelul a salutat luni decizia Guatemalei de a-şi transfera ambasada la Ierusalim, la aproape trei săptămâni după ce preşedintele american Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Oraşul Sfânt drept capitală a Israelului, relatează dpa şi Reuters.

Preşedintele Jimmy Morales şi ţara sa sunt "adevăraţi prieteni ai Israelului", a afirmat luni Yuli Edelstein, preşedintele parlamentului israelian.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Recent, publicația Newsweek a scris că ”România ar putea deveni prima țară care se va alătura președintelui Donald Trump în procesul de mutare a ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim, după declarațiile făcute de șeful Camerei Deputaților”

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO