Greta Thunberg, premiată cu 1 milion de euro pentru acţiunile de combatere a schimbărilor climatice

Ultima actualizare: 20-07-2020 16:44
Greta Thunberg crede că a avut coronavirus, dar nu s-a testat
Getty

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a primit luni Premierul Gulbenkian pentru Umanitate, o nouă distincţie portugheză dotată cu suma de un milion de euro, relatează agenţia EFE.

Premierul Gulbenkian pentru Umanitate este acordat persoanelor sau organizaţiilor care s-au remarcat prin acţiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Numele lui Greta Thunberg a fost anunţat la sediul Fundaţiei Gulbenkian de la Lisabona de către preşedinta instituţiei, Isabel Mota, care menţionează într-un comunicat că această distincţie evidenţiază angajamentul acestei fundaţii faţă de ''urgenţa acţiunii climatice''.

Activista suedeză, în vârstă de 17 ani, s-a impus printre cei 136 de candidaţi din 46 de ţări şi a fost aleasă printr-un larg consens, după cum spune preşedinte juriului, fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio.

''Modul în care Greta Thunberg a reuşit să mobilizeze generaţiile cele mai tinere pentru cauza climatică şi lupta ei tenace pentru a schimba un status quo care se obstinează să persiste fac din ea una dintre figurile cele mai memorabile din prezent'', explică Sampaio, potrivit Agerpres.

Greta a transmis la rândul ei că milionul de euro care însoţeşte acest premiu ''va fi folosit de Fundaţia Thunberg pentru proiecte de combatere a crizei climatice şi ecologice''. Primii 100.000 de euro vor fi donaţi pentru SOS Amazonia Campaign, iniţiativă ce aparţine mişcării Fridays for Future din Brazilia, care combate coronavirusul în Amazonia, o sumă identică urmând să fie alocată iniţiativei Stop Ecocide Foundation, care urmăreşte să transforme ''ecocidul'' (genocidul ecologic) într-o crimă recunoscută internaţional.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO