Ger polar în SUA, temperaturi resimțite de -45 de grade. La Chicago ninge de 13 zile

Ultima actualizare: 30-01-2019 20:30

Zece state din Vestul Mijlociu american sunt în stare de alertă din cauza gerului care a făcut până acum cel puţin 6 morţi.

La Chicago ninge de 13 zile fără pauză, iar de miercuri va fi mai frig ca în Antarctica. Meteorologii îi sfătuiesc pe locuitori să evite ieşirile, sau să se îmbrace bine, pentru că temperatura resimţită va fi de -45 de grade Celsius. În toată America este neobişnuit de frig din cauza unui vortex polar care împinge aer arctic către sud.

Condiţii de trafic infernale, şcoli închise, servicii poştale întrerupte, mii de zboruri anulate şi măsuri de urgenţă la scară mare. Sunt doar câteva dintre problemele provocate de iarnă care s-a năpustit cu furie asupra statelor din Vestul Mijlociu, între care Illinois, Iowa, Minnesota sau Wisconsin.

"Nu-mi mai simt mâinile, vă spun asta. E insuportabil şi e periculos", a declarat o femeie. 

"E greu să inspiri. Simt deja un disconfort la plămâni", a spus o altă persoană.

Autorităţile nu contenesc să pună populaţia în gardă. La -50 de grade Celsius resimţite, degerăturile se instalează după doar 5 minute de stat afară.

Aceste condiţii meteo vă pot pune viaţa în pericol. Chiar şi o expunerea la frig de numai câteva minute poate fi primejdioasă”, a declarat J.B. Pritzker, Guvernator Illinois.

”Doamne Dumnezeule, este crunt! Am 5 straturi de haine, două perechi de şosete, două perechi de pantaloni”, a spus o femeie.

Specialiştii estimează că aproape 250 de milioane de americani sunt afectaţi de frigul năprasnic.

O autostradă din Michigan a fost închisă după producerea mai multor accidente în lanţ.

”Vizibilitatea este prima problemă. Şoferii nu văd maşinile ciocnite din faţa lor şi nu pot frâna la timp din cauza carosabilului alenecos. Încetiniţi! reduceţi viteza şi lăsaţi suficient spaţiu între voi şi maşina din faţă”, a declarat Eric Westveer, sergent.

Echipele de intervenţie sunt depăşite de situaţie, mai ales că viscolul nu conteneşte. De multe ori, şoferii maşinilor implicate în carambol se ajuta unii pe alţii, înainte să ajungă la ei poliţia şi ambulanţele.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO