Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, laureat al premiului Nobel, va fi incinerat intr-o ceremonie privata

×
Codul embed a fost copiat

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe 1982, a murit, joi seara, la varsta de 87 de ani. Scriitorul fusese externat, in urma cu cateva zile, din spital.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ a murit joi, 17 aprilie 2014. Scriitorul  va fi incinerat in cadrul unei ceremonii funerare private, potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de familia celebrului romancier sud-american, care nu precizeaza insa data si locul evenimentului, informeaza AFP.

Pe 8 aprilie, GABRIEL GARCIA MARQUEZ a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, intr-o stare de sanatate considerata "delicata" si dupa opt zile de tratament impotriva unei infectii pulmonare.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat, miercuri, ca scriitorul GABRIEL GARCIA MARQUEZ suferea de o "pneumonie", care se afla "sub control", si nu de un cancer limfatic, asa cum a scris presa din Mexic in ultimele zile.

Citeste si: Reactii dupa moartea lui Gabriel Garcia Marquez. Bill Clinton: "A surprins bucuria si durerea umanitatii noastre"

Citește și
Mickey Rooney
Mickey Rooney, unul dintre primii copii vedeta de cinema, a murit la 93 de ani. Glorioasa sa cariera la Hollywood
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Ultima aparitie publica a lui GABRIEL GARCIA MARQUEZ a avut loc pe 6 martie, cand scriitorul a stat la poarta resedintei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnalistii veniti in vizita cu ocazia aniversarii sale. Scriitorul si-a intampinat oaspetii zambitor, a primit cadouri si a acceptat sa se lase fotografiat, fara a acorda insa interviuri.

In ultimii ani, GABRIEL GARCIA MARQUEZ si-a redus aparitiile si declaratiile in mass-media din cauza sanatatii sale precare.

In 2012, fratele scriitorului, Jaime Garcia Marquez, spunea ca acesta sufera de dementa, informatia nefiind confirmata oficial. De asemenea, in 1999, scriitorul a fost diagnosticat cu cancer limfatic.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ - Opera literara si primii ani de viata

Cel mai popular roman al scriitorului GABRIEL GARCIA MARQUEZ este "Un veac de singuratate" (1967), vandut in peste 30 de milioane de copii si tradus in peste 25 de limbi straine, dar foarte cunoscute sunt si "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989) si "Povestea tarfelor mele triste" (2004).

GABRIEL GARCIA MARQUEZ, laureat al premiului Nobel

GABRIEL GARCIA MARQUEZ a primit premiul Nobel pentru literatura in anul 1982. In nuvelele si romanele sale se reunesc, in mod firesc, fantasticul si realitatile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de multi critici literari in categoria romancierilor realismului fantastic sud-american.

Scriitorul era cunoscut, de asemenea, si pentru faptul ca era un sustinator al ideologiei comuniste si pentru aversiunea fata de imperialism si fata de Statele Unite.

La fel ca multi autori sud-americani, GABRIEL GARCIA MARQUEZ a depasit granitele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stanga din America Latina, definindu-se ca un aliat al liderului revolutionar cubanez Fidel Castro si un critic al interventiilor violente ale SUA in Vietnam si in Chile.

Nascut pe 6 martie 1927, in localitatea columbiana Aracataca, GABRIEL GARCIA MARQUEZ locuia in Mexic de cateva decenii si, slabit din cauza acestui cancer, nu a mai scris aproape nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), aparut in 2004.

Totusi, in 2010, a mai publicat o carte,"Nu vin sa tin un discurs", care reuneste mai multe texte pe care le-a scris in perioada 1944 - 2007 si care aveau scopul de a fi citite in public.

In primii ani de viata, autorul GABRIEL GARCIA MARQUEZ a fost crescut de bunicii sai, in timp ce parintii au fost mai mult niste straini pentru el. Avand o mare influenta asupra copilariei sale, Garcia Marquez s-a inspirat adesea, in romanele pe care le-a scris, din povestile si sfaturile primite de la bunicul sau, un veteran al razboiului civil din Columbia, intre 1899-1902.

Pe cand era student, GABRIEL GARCIA MARQUEZ a decis sa fie autodidact si a preferat sa studieze singur, dupa ce a renuntat la facultatea de drept, pentru a se lansa in jurnalism. Foarte devreme, nu a aratat nicio retinere in criticile formulate la adresa politicii interne si externe a Columbiei.

Facultatea a fost locul unde si-a cunoscut viitoarea sotie, Mercedes Barcha, cu care s-a casatorit in 1958. Cei doi au avut doi copii, Rodrigo Garcia si Gonzalo.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ: "Sunt un jurnalist. Am fost intotdeauna un jurnalist"

In 1994, GABRIEL GARCIA MARQUEZ a infiintat Fundatia Iberoamericana pentru Noul Jurnalism, care ofera pregatire si organizeaza concursuri cu scopul de a creste standardele din domeniul jurnalismului narativ si al celui de investigatie din intreaga America Latina.

In 1998, cand depasise deja varsta de 70 de ani,GABRIEL GARCIA MARQUEZ si-a vazut implinit un vis de o viata, dupa ce a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la publicatia columbiana Cambio, cu banii obtinuti pentru premiul Nobel. Inainte de a se imbolnavi de cancer limfatic, in 1999, romancierul sud-american a contribuit adeseori la continutul publicat in acel saptamanal de limba spaniola.

"Sunt un jurnalist. Am fost intotdeauna un jurnalist", spunea romancierul in acea epoca. "Cartile mele nu ar fi putut sa fie scrise daca nu as fi fost un jurnalist, pentru ca tot materialul din ele a fost inspirat de realitate", mai spunea GABRIEL GARCIA MARQUEZ.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Nina Cassian a murit la varsta de 89 de ani. Povestea scriitoarei de care s-a indragostit Ion Barbu
Nina Cassian a murit la varsta de 89 de ani. Povestea scriitoarei de care s-a indragostit Ion Barbu

Poeta Nina Cassian a decedat, marti, la varsta de 89 de ani, la New York, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate familiei acesteia.

Mickey Rooney, unul dintre primii copii vedeta de cinema, a murit la 93 de ani. Glorioasa sa cariera la Hollywood
Mickey Rooney, unul dintre primii copii vedeta de cinema, a murit la 93 de ani. Glorioasa sa cariera la Hollywood

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, a decedat duminica la varsta de 93 de ani, potrivit presei americane, relateaza AFP.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.