Francezii, despre întâlnirea dintre Macron și Putin: "Este ca și cum am da cu zarul dacă scăpăm teferi ori ba"

×
Codul embed a fost copiat

"Ne ducem în bârlogul lui Putin. Este ca și cum am da cu zarul dacă scăpăm teferi ori ba". Cu aceste cuvinte au rezumat surse de la Palatul Elysee întâlnirea de la Kremlin dintre președintele Emmanuel Macron și omologul lui rus.

Liderul francez a pus în joc mult capital politic, pentru o misiune aproape imposibilă: să-l convingă pe Vladimir Putin să detensioneze situația de la granița cu Ucraina. După întâlnire, este așteptată o conferință de presă.

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns, luni seară, la Kremlin pentru o misiune diplomatică riscantă, care l-ar putea costa scump la alegerile prezidențiale din aprilie, dacă se întoarce acasă cu mâinile goale.

Emanuel Macron, președintele Franței: "Mă bucur că am șansa să începem să clădim un răspuns util pentru toată lumea, pentru Rusia și pentru restul Europei. Un răspuns util este cel care ne-ar permite sa evităm războiul și să construim elementele pentru încredere, stabilitate și vizibilitate pentru toată lumea".

Înaintea plecării, președintele Macron a dezvăluit premisele discuției cu Putin din punctul său de vedere. Astfel, pentru liderul francez, "e limpede că obiectivul geopolitic actual al Rusiei nu este Ucraina, ci să clarifice regulile jocului coabitării cu NATO și Uniunea Europeană".

Citește și
Boris si Macron
Emmanuel Macron l-a numit pe Boris Johnson, într-o conversație privată, ”clovn”
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Pe de altă parte, în timp ce subliniază că "securitatea și suveranitatea Ucrainei nu pot face obiectul niciunui compromis", Emmanuel Macron consideră că "Rusia are dreptate să-și pună problema propriei securități".

Nic Robertson, jurnalist CNN: "Macron a declarat că și-a propus să-l convingă pe președintele Putin să detensioneze situația în jurul Ucrainei. Dar cele mai recente imagini din satelit, precum și estimările serviciilor de informații arată ca președintele Putin actionează exact pe dos. De asemenea, Macron și-a propus să convingă guvernul Ucrainei să negocieze, să discute față în față cu separatiștii pro-ruși din Donbas. Și mai vrea ceva Macron, chiar mai complicat. Vrea să creeze o nouă ordine de securitate în Europa, în care UE să aibă un cuvânt mai greu de spus în politica externă și de apărare, separat de NATO. Așadar, obiectivul său diplomatic este uriaș. Dar evident că președintele Macron nu are autoritatea să schimbe poziția NATO, care a răspuns un 'Nu' categoric la pretențiile Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către Est".

Occidentul stă cu ochii pe trupele rusești

Între timp, occidentalii nu scapă din ochi mișcările trupelor rusești.

Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională:
"În orice moment, Rusia poate iniția o acțiune militară împotriva Ucrainei".

Cele mai noi imagini din satelit surprind ampla desfășurare militară rusă din Belarus, la 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO: "Este cea mai mare desfășurare rusă în Belarus de după Războiul Rece, cu 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală (n.r. - convențională și nucleară) şi sisteme de apărare aeriană S-400. Vorbim deci de o gamă extinsă de capacităţi militare moderne".

De altfel, se fac auzite tot mai multe voci care susțin ipoteza că tensiunile cu Ucraina ar putea fi o perdea de fum, creata deliberat de Kremlin. În timp ce toată atenția stă pe Ucraina, Putin și-a instalat nestingherit tancuri și trupe în Belarus, un teritoriu-cheie care îi oferă posibilitatea de a-și extinde aria de influență mult dorită spre vestul Europei.

Nu stau nici occidentalii cu mainile-n sân. În ultimele zile, la Varșovia au aterizat mai multe aeronave care au adus o parte din contingentul american detașat în Polonia.

Generalul-maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 Aeropurtate americane: "Contribuția noastră în Polonia arată soldaritatea cu toți aliații noștri europeni. În această perioadă de incertitudini, știm că împreună suntem mai puternici".

Săptămâna trecută, Pentagonul a anunţat desfăşurarea temporară a 1.700 de soldati în Polonia si repozitionarea în România a 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker, aflați acum în Germania. În prezent, Statele Unite au în jur de 60.000 de militari în bazele din Europa.

Reporter: "Sunteți dispus să trimiteți mai multe trupe în Polonia și în alte țări NATO?".

Joe Biden, președintele SUA: "Nu am de gând să fac presupuneri în legătură cu asta".

Reporter: "Credeți că Vladimir Putin urmărește să obțină ceva anume?".

Joe Biden, președintele SUA: "Lucruri pe care nu le poate obține"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
Citește și...
Strategia lansată de Macron pentru a-i „enerva” pe cei nevaccinați anti-COVID: Vom continua să facem asta, până la final
Strategia lansată de Macron pentru a-i „enerva” pe cei nevaccinați anti-COVID: Vom continua să facem asta, până la final

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a stârnit furie în Hexagon, în timp ce parlamentul dezbate cerințe mai stricte pentru aprobarea certificatului de sănătate obligatoriu.

Emmanuel Macron l-a numit pe Boris Johnson, într-o conversație privată, ”clovn”
Emmanuel Macron l-a numit pe Boris Johnson, într-o conversație privată, ”clovn”

Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a numit pe Boris Johnson într-o conversație privată „clovn”, scrie The Guardian.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.