FOTO&VIDEO. Cum arată Capitoliul după ce a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump

Ultima actualizare: 07-01-2021 21:38

Biroul Federal de Investigaţii a înfiinţat un site pentru a aduna informaţii, fotografii sau înregistrări video cu susţinătorii preşedintelui american Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington, relatează dpa.

"FBI acceptă ponturi şi imagini din media digitale care prezintă acte de revoltă şi de violenţă în clădirea Capitoliului şi în zona din împrejurimi", a anunţat instituţia pe site-ul său.

Anchetatorii pot de asemenea profita de dovezile de primă mână constând în fotografii şi filmări postate chiar de autorii asaltului pe social media. Multe dintre feţele lor sunt lesne de recunoscut, întrucât cei mai mulţi au ignorat obligativitatea purtării măştii în contextul pandemiei de coronavirus.

Dezastrul lăsat în urmă de susținătorii lui Trump

 

În filmările postate de reţelele de socializare se poate vedea cum mulţimea merge pe holurile instituţiei şi pătrunde în cel puţin două săli şi în birouri ale congresmenilor, pe care le-au vandalizat.

Imagini din biroul unui senator american, postate pe Twitter de reporterul CNN Ali Zaslav, arată hârtii și dosare împrăștiate pe jos și lămpi sparte.

O altă imagine răspândită pe rețelele de socializare arată un mesaj violent scris pe o ușă din clădire: "Omorâți media".

Reporterul ABC News, Kevin Lewis, a postat o fotografie cu o fereastră spartă și un bilet lăsat în zona bucătoriei de persoanele care au luat cu asalt Capitoliul în care scria: „Vezi acest geam spart? Ai crezut că democrația înseamnă că tu faci regulile și cetățenii se supun. Ei bine, după cum puteți vedea, aflați pe calea cea grea.”

În mesaj mai este scris cu roșu: „Thomas Jefferson zâmbește la toată mizeria asta!” și „Poporul american nu mai tace!”

Mai multe alte fotografii făcute de jurnaliști arată obiecte de mobilier și gunoaie aruncate pe coridoare, precum și steaguri aruncate în coșuri după mai multe ore de haos.

Într-o filmare publicată de Sawyer Hackett, consilier al politicianului Julian Castro, se vede cum angajații Capitoliului încearcă să facă ordine, ca politicienii să își poată relua activitatea.

Un bărbat s-a urcat cu bocancii pe biroul lui Nancy Pelosi și i-a furat un plic

 

Una dintre cele mai distribuite fotografii din timpul haosului evenimentelor violente care au avut loc în 6 ianuarie în Washington a fost cea a unui bărbat care stătea cu bocancii pe masa președintelui Camerei, Nancy Pelosi.

Potrivit CNN, bărbatul se numește Richard "Bigo" Barnett, iar el este liderul unei grupări de dreapta din Gravette, Arkansas, care luptă pentru dreptul de a folosi armele de foc.

După ce a ieșit din biroul din Capitoliu, Barnett, în vârstă de 60 de ani, le-a arătat reporterilor un plic, despre care a recunoscut că l-a luat ...chiar de pe biroul lui Pelosi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO