Congresul SUA a certificat victoria lui Joe Biden. Trump promite o tranziție „ordonată”

Ultima actualizare: 07-01-2021 19:27

Congresul Statelor Unite a certificat joi victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ultima etapă înainte de învestirea democratului în funcţia de şef al statului, la 20 ianuarie.

 

Vicepreşedintele republican Mike Pence a certificat votul celor 306 mari electori în favoarea democratului şi celor 232 în favoarea lui Donald Trump, în urma unei sesiune a celor două Camere ale Congresului întreruptă de luarea cu asalt a Legislativului de către susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, care s-a soldat cu morţi şi haos la Capitoliu.

Congresul a respins anterior o încercare a republicanilor de a răsturna voinţa alegătorilor din statul Pennsylvania - punând astfel capăt unei ultime încercări a insurgenţilor de a transforma înfrângerea lui Donald Trump în victorie.

Camera a respins cu 282 de voturi contestarea, după o dezbatere îndelungată.

O încăierare a fost evitată, după ce reprezentantul democrat din Pennsylvania Conor Lamb a declarat că ”acest atac nu s-a materializat de nicăieri (...). El a fost inspirat de minciuni, aceleaşi minciuni pe care le auziţi în această sală acum, iar membrilor (Congresului) care repetă aceste minciuni ar trebui să le fie ruşine de ei înşişi”.

Trump promite o tranziţie „ordonată” după ce Congresul a ratificat victoria preşedintelui ales Joe Biden

 

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a recunoscut joi încheierea mandatului său şi a promis o tranziţie ''ordonată'' a puterii pe 20 ianuarie, după ce Congresul Statelor Unite a ratificat victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, transmit agenţiile de presă internaţionale.

''Chiar dacă sunt absolut în dezacord cu rezultatul alegerilor, şi faptele îmi confirmă acest lucru, va exista o tranziţie ordonată la 20 ianuarie'', a menţionat Trump într-o postare făcută pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Dan Scavino.

Declaraţia a fost făcută prin intermediul lui Dan Scavino întrucât contul @realDonaldTrump a fost blocat de Twitter, care a ameninţat cu suspendarea permanentă, în urma invadării Capitoliului de către sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu.

''Deşi aceasta reprezintă finalul celui mai măreţ prim mandat din istoria prezidenţială, este doar începutul luptei noastre pentru a Face America Măreaţă Din Nou!'', indică declaraţia citată.

Senatorul republican Mitt Romney denunţă o "insurecţie"

 

Senatorul republican Mitt Romney a afirmat miercuri seară că atacul împotriva Capitoliului a fost o "insurecţie" şi a pledat pe lângă colegii săi republicani să îşi abandoneze obiecţiile contra voturilor colegiului electoral şi să îi informeze pe alegătorii lor despre victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020, potrivit CNN.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici a fost o insurecţie provocată de preşedintele Statelor Unite", a declarat senatorul de Utah în plenul Camerei superioare a Congresului SUA.

Mitt Romney i-a avertizat pe colegii săi republicani: "Cei care aleg să susţină în continuare acest pariu opunându-se rezultatului unor alegeri democratice legitime vor fi consideraţi de acum încolo complici la un atac fără precedent asupra democraţiei noastre".

Stare de urgență timp de 15 zile la Washington

 

Starea de urgenţă a fost prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua instalării lui Joe Biden la Casa Albă, conform deciziei primarului, relatează BBC, conform News.ro.

”Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de acţiuni. Au folosita substabţe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser.

În baza stării de urgenţă, vor putea fi utilizate resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru instituirea stării de asediu şi extinderea serviciilor de urgenţă.

Ordinul este valabil până în 21 ianuarie, la ora 15:00, la o zi după instalarea în funcţie a lui Biden.

Washingtonul se află deja sub stare de asediu de miercuri de la ora 18:00 până la 6:00 dimineaţa, iar zeci de oameni au fost arestaţi pentru încălcarea restricţiilor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO