Anchetat pentru corupție, fostul rege Juan Carlos se autoexilează în Republica Dominicană

Ultima actualizare: 04-08-2020 21:50

Situaţie, pe cât de neobișnuită, pe atât de stânjenitoare pentru Casa Regală Spaniolă.

 

Anchetat pentru corupție, fostul rege Juan Carlos a părăsit țara iberică. Acesta este investigat de Curtea Supremă de la Madrid, dar şi de procurorii elveţieni, după ce în conturile sale au fost găsite o sută de milioane de euro. Banii ar reprezenta „un cadou” de la regele saudit. Potrivit presei spaniole, Juan Carlos s-a auto-exilat în Republica Dominicană.

 

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, a adresat luni o scrisoare deschisă fiului său, regele Felipe al VI-lea, cu privire la „decizia chibzuită” de a pleca să trăiască în afara Spaniei. Drept explicaţie, el evocă repercusiuni publice ale „unor evenimente trecute” din viaţa sa privată. Fostul monarh speră ca plecarea lui să-l ajute pe Felipe să-şi păstreze tronul.

Potrivit ziarului spaniol La Vanguardia, fostul rege, în vârstă de 82 de ani, a plecat luni cu un automobil în Portugalia, de unde a luat avionul spre Republica Dominicană. Ar urma să petreacă mai multe săptămâni în Caraibe, la o familie bogată de plantatori de trestie de zahăr, apoi va căuta o nouă destinaţie.

Primele reacţii arată că societatea spaniolă este, în general, pornită împotriva fostului rege.

Justiţia elveţiană şi spaniolă anchetează cum au ajuns o sută de milioane de dolari într-un cont al lui Juan Carlos din Ţara Cantoanelor.

Presa spaniolă a publicat, în iulie 2018, înregistrări cu fosta amantă nemţoaică a lui Juan Carlos, Corinna Larsen. Potrivit acesteia, regele a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina, în anul 2011.

Recent, premierul socialist spaniol Pedro Sanchez se declara „tulburat” de informaţiile „neliniştitoare” legate de fostul monarh. „Palatul Regal însuşi, şi îi mulţumesc pentru aceasta, se distanţează de aceste informaţii neliniştitoare şi tulburătoare”, a afirmat şeful guvernului.

Popular în trecut, Juan Carlos a avut un rol important în tranziţia Spaniei către democraţie, după dictatura lui Francisco Franco.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO