Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, arestat la Kiev, a intrat în greva foamei

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 09 Decembrie 2017 07:26
Categorie: Internaţional
Mihail Saakasvili - getty

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a intrat în greva foamei pentru a protesta faţă de arestarea sa de către autorităţile ucrainene care îl acuză că ar fi pus la cale o lovitură de stat cu sprijinul Rusiei. 

Marţi, acesta scăpase din mâinile poliţiştilor veniţi să-l aresteze, transmite EFE.

"Agenţii Poliţiei Naţionale au descoperit locul unde se ascundea Saakaşvili, în strada Otradnaya din Kiev, şi l-au reţinut. Arestatul se află într-un centru de detenţie temporară", a informat, într-un comunicat, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko.

Partidul de opoziţie condus de Mihail Saakaşvili, Mişcarea Noilor Forţe, le-a cerut vineri simpatizanţilor să iniţieze o acţiune de protest şi să se adune la locul interogatoriului.

Potrivit unei relatări AFP de miercuri, 13 persoane fuseseră rănite în ciocniri la Kiev în timpul unei noi încercări a autorităţilor de a-l reţine pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.

Acesta este bănuit că a vrut să "preia puterea prin forţă" în timpul recentelor manifestaţii de la Kiev împotriva corupţiei, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, care l-a acuzat pe Saakaşvili că este finanţat de fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 în urma manifestaţiilor proeuropene de la Kiev.

Fostul preşedinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroşenko după ce acesta i-a retras cetăţenia ucraineană, fusese reţinut pentru scurt timp marţi dimineaţă în urma unei percheziţii la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakaşvili susţine că este o înscenare făcută la ordinul preşedintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de susţinători care au blocat furgoneta care îl transporta.

Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea şi extrădarea lui Saakaşvili, acuzat de justiţia de la Tbilisi pentru ''abuz de putere'', acuzaţie despre care el afirmă că este motivată politic.

Mihail Saakaşvili, un reformator charismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.

După ce şi-a părăsit ţara, unde a căzut în dizgraţie, Saakaşvili (49 de ani) a mers în Ucraina, unde a obţinut cetăţenia şi unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa (sud). El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, că îi 'jefuieşte' pe ucraineni. Poroşenko i-a retras în iulie 2017 cetăţenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakaşvili îşi pierduse deja şi cetăţenia georgiană. Tot cu ajutorul susţinătorilor săi, el a reuşit în luna septembrie să intre în Ucraina dinspre Polonia, autorităţile de la Kiev nereuşind să-l oprească la graniţă.

Mihail Saakasvili - getty Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Traficant internaţional de droguri, arestat în Bistriţa
Traficant internaţional de droguri, arestat în Bistriţa
VIDEO PROTVPLUS.RO
mama
O mamă din Focşani primeşte ajutor social din Marea Britanie, deşi nu a locuit niciodată acolo
Ce scrie presa internațională despre publicarea MCV și rezoluția PE privind România
Trump critică Franţa şi-l atacă personal pe Macron după vizita la Paris. ”Make France Great Again”
Mărturii terifiante din California: ”Nu o să mori, fugi de acolo”. Bilanțul morților a crescut
Prințul Charles și-a sărbătorit ziua în avans cu Kylie Minogue și Mr. Bean
Michelle Obama dezvăluie de ce a luat-o în brațe pe Regina Elisabeta, acum nouă ani
gard la granita cu Mexicul
Armata SUA a ridicat garduri şi baricade la graniţa cu Mexicul. "Aşteptăm mii de oameni"
Reacția lui Merkel când o bătrânică o întreabă dacă e soția lui Macron. VIDEO
Trump susţine că ştie de bazele pentru rachete ascunse de Coreea de Nord. Ce spune despre ele
Povestea din spatele fotografiei lui Hitler îmbrățișând o fetiță evreică. Cine este copila
Motivul pentru care 4 pietoni s-au deghizat în autobuz. Reacţia poliţiştilor
Mărturiile unui fost gardian de origine română dintr-un lagăr nazist. De ce nu s-a opus ordinelor