Fiica emirului Dubaiului susține că este ținută ostatică de tatăl ei. Înregistrările difuzate de BBC

×
Codul embed a fost copiat

Dezvăluiri incredibile făcute de prinţesa Latifa, despre tatăl ei, şeicul Dubaiului. Într-o serie de videoclipuri, tânăra îşi acuză tatăl că o ţine ostatică şi spune că se teme pentru viaţa ei.

În aceste videoclipuri înregistrate în secret și difuzate de BBC, prințesa Latifa susține că a fost răpită, drogată și dusă înapoi în Dubai de militarii tatălui ei.

Iar acum, tânăra de 35 de ani ar fi ţinută captivă într-o vilă de lângă Dubai, sub pază armată. Mesajele video publicate de prietenii prinţesei sunt primul semn de viaţă din partea ei, în ultimii trei ani.

Prințesa Latifa: „Sunt într-o vilă, sunt ținută ostatică, această vilă a fost transformată într-o închisoare, toate ferestrele au fost blocate, nu pot să le deschid. Înregistrez acest mesaj dintr-o toaletă, pentru că e singura cameră cu o ușă pe care o pot încuia."

Aceasta este prințesa Latifa, una dintre fiicele lui Mohammed bin Rashid al Maktoum, șeicul Dubaiului. În 2018, povestea ei a făcut înconjurul lumii după ce s-a aflat că a încercat să fugă din emirat.

Citește și
Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Emirul Dubaiului a testat un vaccin experimental împotriva Covid-19

Prințesa Latifa: „Sunt pedepsită. Nu știu ce mi se poate întâmpla și cât va mai dura sau dacă se vor decide să mă elibereze, cum va fi viața mea... Dar nu sunt deloc în siguranță. Eram pregătită pentru orice. Sunt obișnuită cu lucruri mult mai rele și sunt pregătită pentru orice, sunt pregătită chiar să-mi pierd viața pentru libertate.”

Este pentru prima oară când lumea află vreo veste despre fiica șeicului, în cei trei ani de zile de la întoarcerea ei acasă. Tânăra a povestit cum a fost găsită, pe un iaht, de trupele speciale trimise de tatăl ei.

Prințesa Latifa: „Mă țineam de marginea iahtului, de frânghiile de pe marginea lui. Mă țineam de ele și ei mă trăgeau înapoi. Am luptat cât de tare am putut. Purtam papuci în picioare, i-am pierdut și am rămas desculță. Nu aveam nicio armă, am fost legată, ținută de mulți oameni înarmați, nu a fost ușor."

În aceste filmulețe, înregistrate cu ajutorul unui telefon mobil pe care l-a primit pe ascuns, tânăra prințesă spune că a fost bătută de membrii comandoului.

Prințesa Latifa: „Cel care stătea pe stomacul meu m-a prins de piept și mi-a spus să tac, așa că m-am enervat foarte tare, îl loveam cu mâinile și strigam la el să se ridice de pe mine, eram foarte furioasă și mă luptam cu el, dar nimănui nu i-a păsat."

Prietenii ei au decis să dea publicității imaginile, de teamă pentru siguranța ei.

Tiina Jauhiainen, prietena prințesei: „Atunci când am primit primul mesaj de la Latifa, nu mi-a venit să cred ce se întâmplă. A fost emoționant, nu am putut să dorm câteva nopți. În această perioadă aveam dificultăți să iau legătura cu ea. E foarte greu de imaginat cum e să fii închisă pentru trei ani, deja."

Un alt prieten al prințesei, David Haigh, speră ca videoclipurile să încurajeze Națiunile Unite, dar și alte instituții sau persoane, să intervină în favoarea ei.

David Haigh: „Vrem ca politicieni, foști politicieni și lideri mondiali, vedete, oameni cu influență, toți aceia care merg în Dubai și promovează această țară să se trezească și să vadă care e realitatea."

Tatăl tinerei, șeicul Mohammed, a respins până acum acuzațiile că și-ar fi răpit propria fiică și a spus că Latifa ar fi fost păcălită să părăsească Dubaiul de către o organizație criminală.

Guvernul din Dubai a rupt tăcerea în acest caz rocambolesc la 17 aprilie 2018 şi a confirmat că prinţesa a fost ”adusă” familiei sale şi că este ”bine”.

În martie 2020, justiţia britanică a stabilit că emirul Dubaiului a comandat răpirea a două dintre fiicele sale, Latifa şi Shamsa.

La vârsta de 18 ani, Shamsa a încercat să fugă de tatăl său, în 2000, pe când se afla într-o vacanţă în Anglia.

Justiţia britanică s-a pronunţat în cadrul unei proceduri între emirul Dubaiului şi prinţesa Haya.

Devenită, în 2004, a şasea soţie a suveranului emiratului, Haya a creat senzaţie în 2019 după ce a fugit la Londra împreună cu cele două fiice ale cuplului.

Citește și...
Aglomerația de turiști din Dubai a dus la restricții în hoteluri și pe plaje. Era perceput eronat „zonă liberă de COVID”
Aglomerația de turiști din Dubai a dus la restricții în hoteluri și pe plaje. Era perceput eronat „zonă liberă de COVID”

Pandemia pune în gardă și autoritățile din Dubai, care a fost invadat de turiști în ultima perioadă, aşa că numărul cazurilor de infectare a crescut brusc.

Emirul Dubaiului a testat un vaccin experimental împotriva Covid-19
Emirul Dubaiului a testat un vaccin experimental împotriva Covid-19

Emirul Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a fost inoculat cu un vaccin experimental dezvoltat împotriva noului coronavirus, potrivit unui mesaj publicat marţi pe contul său de Twitter, relatează AFP.

Emirul Dubaiului a ordonat răpirea și torturarea a două fiice şi și-a amenințat fosta soție
Emirul Dubaiului a ordonat răpirea și torturarea a două fiice şi și-a amenințat fosta soție

Emirul din Dubai a ordonat răpirea a două dintre fiicele lui şi a "intimidat-o" pe una dintre soţiile sale, prinţesa Haya a Iordaniei, determinând-o astfel să fugă în Marea Britanie, a anunţat joi justiţia din această ţară, relatează AFP.

Recomandări
Cât de mult armament folosește Ucraina într-o zi de război împotriva Rusiei. Oficial NATO: Cantitatea este stupefiantă
Cât de mult armament folosește Ucraina într-o zi de război împotriva Rusiei. Oficial NATO: Cantitatea este stupefiantă

Ucraina ar utiliza la fel de multă artilerie într-o singură zi, cât NATO în Afganistan într-o lună.  

Mesajul lui Jens Stoltenberg înainte de venirea la București
Mesajul lui Jens Stoltenberg înainte de venirea la București

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA.

CM 2022 | ACUM: Japonia - Costa Rica! Reușesc asiaticii încă o 'minune'?!
CM 2022 | ACUM: Japonia - Costa Rica! Reușesc asiaticii încă o 'minune'?!

CM 2022 | ACUM: Japonia - Costa Rica