Fiica emirului Dubaiului susține că este ținută ostatică de tatăl ei. Înregistrările difuzate de BBC

17-02-2021 09:13


Dezvăluiri incredibile făcute de prinţesa Latifa, despre tatăl ei, şeicul Dubaiului. Într-o serie de videoclipuri, tânăra îşi acuză tatăl că o ţine ostatică şi spune că se teme pentru viaţa ei.

În aceste videoclipuri înregistrate în secret și difuzate de BBC, prințesa Latifa susține că a fost răpită, drogată și dusă înapoi în Dubai de militarii tatălui ei.

Iar acum, tânăra de 35 de ani ar fi ţinută captivă într-o vilă de lângă Dubai, sub pază armată. Mesajele video publicate de prietenii prinţesei sunt primul semn de viaţă din partea ei, în ultimii trei ani.

Prințesa Latifa: „Sunt într-o vilă, sunt ținută ostatică, această vilă a fost transformată într-o închisoare, toate ferestrele au fost blocate, nu pot să le deschid. Înregistrez acest mesaj dintr-o toaletă, pentru că e singura cameră cu o ușă pe care o pot încuia."

Aceasta este prințesa Latifa, una dintre fiicele lui Mohammed bin Rashid al Maktoum, șeicul Dubaiului. În 2018, povestea ei a făcut înconjurul lumii după ce s-a aflat că a încercat să fugă din emirat.

Prințesa Latifa: „Sunt pedepsită. Nu știu ce mi se poate întâmpla și cât va mai dura sau dacă se vor decide să mă elibereze, cum va fi viața mea... Dar nu sunt deloc în siguranță. Eram pregătită pentru orice. Sunt obișnuită cu lucruri mult mai rele și sunt pregătită pentru orice, sunt pregătită chiar să-mi pierd viața pentru libertate.”

Este pentru prima oară când lumea află vreo veste despre fiica șeicului, în cei trei ani de zile de la întoarcerea ei acasă. Tânăra a povestit cum a fost găsită, pe un iaht, de trupele speciale trimise de tatăl ei.

Prințesa Latifa: „Mă țineam de marginea iahtului, de frânghiile de pe marginea lui. Mă țineam de ele și ei mă trăgeau înapoi. Am luptat cât de tare am putut. Purtam papuci în picioare, i-am pierdut și am rămas desculță. Nu aveam nicio armă, am fost legată, ținută de mulți oameni înarmați, nu a fost ușor."

În aceste filmulețe, înregistrate cu ajutorul unui telefon mobil pe care l-a primit pe ascuns, tânăra prințesă spune că a fost bătută de membrii comandoului.

Prințesa Latifa: „Cel care stătea pe stomacul meu m-a prins de piept și mi-a spus să tac, așa că m-am enervat foarte tare, îl loveam cu mâinile și strigam la el să se ridice de pe mine, eram foarte furioasă și mă luptam cu el, dar nimănui nu i-a păsat."

Prietenii ei au decis să dea publicității imaginile, de teamă pentru siguranța ei.

Tiina Jauhiainen, prietena prințesei: „Atunci când am primit primul mesaj de la Latifa, nu mi-a venit să cred ce se întâmplă. A fost emoționant, nu am putut să dorm câteva nopți. În această perioadă aveam dificultăți să iau legătura cu ea. E foarte greu de imaginat cum e să fii închisă pentru trei ani, deja."

Un alt prieten al prințesei, David Haigh, speră ca videoclipurile să încurajeze Națiunile Unite, dar și alte instituții sau persoane, să intervină în favoarea ei.

David Haigh: „Vrem ca politicieni, foști politicieni și lideri mondiali, vedete, oameni cu influență, toți aceia care merg în Dubai și promovează această țară să se trezească și să vadă care e realitatea."

Tatăl tinerei, șeicul Mohammed, a respins până acum acuzațiile că și-ar fi răpit propria fiică și a spus că Latifa ar fi fost păcălită să părăsească Dubaiul de către o organizație criminală.

Guvernul din Dubai a rupt tăcerea în acest caz rocambolesc la 17 aprilie 2018 şi a confirmat că prinţesa a fost ”adusă” familiei sale şi că este ”bine”.

În martie 2020, justiţia britanică a stabilit că emirul Dubaiului a comandat răpirea a două dintre fiicele sale, Latifa şi Shamsa.

La vârsta de 18 ani, Shamsa a încercat să fugă de tatăl său, în 2000, pe când se afla într-o vacanţă în Anglia.

Justiţia britanică s-a pronunţat în cadrul unei proceduri între emirul Dubaiului şi prinţesa Haya.

Devenită, în 2004, a şasea soţie a suveranului emiratului, Haya a creat senzaţie în 2019 după ce a fugit la Londra împreună cu cele două fiice ale cuplului.


VIDEO PROTVPLUS.RO