Femeie executată în Arabia Saudită pentru că l-a ucis pe bărbatul care încerca să o violeze


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 09:56
Categorie: Stiri externe
Tuti Tursilawati

Arabia Saudită a executat o cameristă indoneziană care l-a ucis pe angajatorul ei, în timp ce acesta o agresa cu intenția de a o viola, decizia provocând revoltă în Jakarta.

Tuti Tursilawati, care lucra în orașul Ta'if, a fost găsită vinovată de uciderea angajatorului, în iunie 2011. Președintele Indoneziei, Joko Widodo, l-a sunat pe ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, cerându-i să fie informat asupra motivului pentru care Indonezia nu a fost înștiințată despre execuția care a avut loc luni, relatează Daily Mail.

A fost pentru a patra oară în ultimii trei ani când Arabia Saudită nu a notificat Jakarta înainte de a executa un cetățean indonezian.

"Am sunat la ministrul de externe al Arabiei Saudite și i-am transmis protestul nostru", a declarat Widodo, citat șeful de cabinet.

Ambasadorul saudit în Indonezia a fost convocat pentru a discuta despre această chestiune, a mai spus președintele.

Ambasada Arabiei Saudite din Jakarta nu a răspuns la apelurile care solicită comentarii pe marginea subiectului.

”Regatul Arabiei Saudite a ignorat principiile drepturilor omului, inclusiv dreptul fiecăruia de a trăi", a declarat Abidin Fikri, membru al parlamentului Indoneziei.

Tuti Tursilawati a fost executată la doar o săptămână după ce al-Jubeir, s-a întâlnit cu omologul său indonezian, Retno Marsudi și cu președintele Widodo, la Jakarta, pentru a discuta despre drepturile migranților. În cursul reuniunii, Marsudi a subliniat importanța de a avea o notificare obligatorie consulară înainte de a aplica pedepsele cu moartea.

Arabia Saudită este principala destinație pentru menajerele indoneziene și, la începutul acestei luni, cele două țări au semnat un nou acord pentru "supravegherea, monitorizarea și evaluarea" lucrătorilor.

După executare, mai multe organizații au cerut guvernului Indoneziei să anuleze acordul.

"S-a dovedit că cererea Indoneziei de a proteja drepturile lucrătorilor migranți a fost ignorată prin executarea lui Tuti", se precizează în solicitarea oficială.

În prezent, în Arabia Saudită există 18 muncitori migranți indonezieni aflați în detenție.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO