Faceti... nori, nu poluare! Un danez ii vine de hac incalzirii globale!

08-08-2009 00:00


Un cercetator danez este convins ca o flota gigant de vase, care ar costa cam sase miliarde de euro, poate sa vanture marile si oceanele lumii, provocand vapori cu sare si sulf care sa se transforme in nori.

Danezul Bjorn Lomborg a reusit sa starneasca controverse, dar a atras de partea sa si destui adepti dupa ce a indraznit sa propuna "manipularea" climei pamantului.

E convins ca puteam acoperi cerul cu nori creati artificial pentru a impiedica incalzirea globala. Mai multi nori ar insemna ceva mai multa racoare pe greu incercatul nostru Pamant.

Daca reusim sa cream doar un pic mai multi nori decat avem acum in mod natural, razele soarelui vor fi reflectate departe de planeta intr-o masura mai mare. Asta inseamna ca vom "raci" putin Pamantul
Bjorn Lomborg
Flota la care s-a gandit cercetatorul ar numara nici mai mult nici mai putin decat 1.900 de vase teleghidate, care sa strabata marile si oceanele lumii si, rascolind apa sarata, sa provoace aparitia norilor: "Nu e SF. Stim ca atunci cand vase uriase cu containere strabat oceanele, lasa in urma o dara subtire de vapori sarati si sulf, care se aduna intr-un fel de norisori," spune Lomborg.

Scepticii spun ca ar fi riscant si inutil sa investim intr-un proces pe care nu-l putem controla. Asta chiar daca unii specialisti admit ca metoda de inmultire a norilor a lui Lomborg ar putea sa mearga.

Asa ca tot solutia clasica, micsorarea emisiilor de gaze care provoaca efectul de sera, pare cea mai la indemna cale de salvare a planetei.

VIDEO PROTVPLUS.RO