Emmanuel Macron, vizita in Germania pentru a discuta "refondarea" Europei. Angela Merkel, pregatita sa modifice tratatele UE

Prima vizita oficiala a lui Macron in Berlin
Getty

Presedintele ales al Frantei a intalnit-o luni pe Angela Merkel.

Emmanuel Macron a sosit luni la Berlin unde, in pofida unor divergente in probleme precum reforma tratatelor europene, intentioneaza sa reafirme rolul de locomotiva al cuplului franco-german intr-o Europa in criza pe care ar vrea sa o ”refondeze”, relateaza AFP.

La o zi dupa ce a fost investit si dupa ce l-a numit premier pe Edouard Philippe, noul presedinte francez a plecat cu avionul catre capitala germana in prima sa deplasare prezidentiala in strainatate, la fel cum au facut Nicolas Sarkozy sau Francois Hollande inaintea sa.

Dupa ce l-a primit cu mare pompa la sediul Cancelariei, Angela Merkel discuta cu Emmanuel Macron, dupa care sustin o conferinta de presa si apoi iau cina.

Citește și
Edouard Philippe si Emmanuel Macron
Macron a numit premier un politician care l-a criticat dur in ultimii ani. Ce spunea despre presedinte Edouard Philippe
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

”El va apara interesele Frantei, eu voi apara interesele Germaniei, dar sunt sigura ca va exista un numar mare de puncte comune”, ca o cooperare va fi posibila, a declarat cancelarul cu cateva ore inainte de aceasta intalnire.

Dand asigurari ca il primeste intr-un ”spirit de deschidere si mare simpatie” si fara sa para ”Doamna stie tot”, Merkel a subliniat ca are ”incredere deplina” in capacitatea noului sef de stat francez de a imbunatati situati tarii sale.

Europa ”refondata si relansata” promovata de Emmanuel Macron in discursul de investire, duminica, risca insa sa se loveasca de rezistenta in randul Celor 27, incepand cu Germania.

El doreste un ”tratat refondator” in Europa in vederea ajungerii la o mai mare integrare a zonei euro, cu un ministru al Finantelor, un buget autonom, investit cu o ”capacitate de imprumut”, si un Parlament al zonei euro.

Insa ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble, care se declara ”intru totul de acord” cu o ”consolidare a uniunii monetare”, considera, in schimb, ca o reforma a tratatelor europene nu ar fi ”realista”.

Propuneri precum un buget al zonei euro necesita o modificare a tratatelor”, care ”presupune unanimitatea celor 27 de state membre” si referendumuri intr-un numar de state membre, ”inclusiv in Franta, fara indoiala”, a declarat el luni intr-un interviu pentru Le Figaro.

Wolfgang Schauble se arata foarte sceptic, de asemenea, cu privire la ideea unui ministru al Finantelor al zonei euro care, explica el, ar trebui ”sa fie in masura sa puna in aplicare reguli bugetare” decise in Europa, mai putin in cazul in care poarta un ”titlu gol”.

In ceea ce priveste ideea unei relansari a investitiilor, sustinuta de Germania si excedentele sale, Berlinul o lasa ca atare. ”Trebuie sa fim clari: nu vom rezolva problemele zonei euro slabind Germania”, transeaza ministrul.

In opinia lui Schauble, solutia ar fi mai degraba o ”consolidare a zonei euro fara ca tratatele sa fie atinse” si o ”lansare a unor proiecte bilaterale suplimentare” cu Franta, ca de exemplu un fond care sa fie ”consacrat Apararii in vederea finantarii unor mijloace militare comune”.

Insa Emmanuel Macron va calca la Berlin pe urmele lui Francois Hollande, care s-a dus acolo in aceeasi zi a investirii sale, pe 15 mai 2012, si unde s-a intors in urma cu o saptamana la o cina de adio cu Angela Merkel.

Cancelarul ”doreste succesul” lui Macron si intentioneaza sa concureze ”la stabilitatea politica” in Franta, a declarat fostul presedinte pentru AFP la bordul Falconului care-l aducea la Paris din aceasta ultima deplasare a sa in strainatate.

Chiar daca ea asteapta de la el noi reforme, ea nu va face ”nimic care sa-i complice viata”, a dat Hollande asigurari.

In opinia sefului dipomatiei germane, social-democratul Sigmar Gabriel, cancelarul si ministrul Finantelor trebuie sa faca mai mult pentru a-l sustine pe Macron.

”Victoria sa poarta in ea o datorie pentru noi, in Germania, pentru ca trebuie ca Macron sa reuseasca. Daca esueaza, doamna Le Pen va fi presedinta in cinci ani, iar Europa va disparea”, a avertizat el.

Angela Merkel l-a primit deja pe liderul En Marche la Cancelarie, in martie, in timpul campaniei prezidentiale, subliniind la acea vreme numeroasele lor ”convergente” de vederi.

Ea a fost, de asemenea, primul lider strain care l-a felicitat ”calduros” in seara victoriei sale impotriva lui Marine Le Pen, pe 7 mai. El poarta sperantele a ”milioane” de francezi, germani si europeni, a subliniat ea a doua zi.

Merkel vrea un nou impuls in relatia cu Franta
Cancelarul german Angela Merkel indeamna la un ”nou dinamism” in relatiile germano-franceze, apreciind ca interesele celor doua tari sunt strâns legate, relateaza The Associated Press.

”Europa va fi bine daca exista o Franta puternica, iar eu sunt in angajata la acest lucru”, i-a spus Merkel lui Emmanuel Macron luni, in prima sa vizita in strainatate in calitate de presedinte francez.

Cancelarul a declarat ca este o onoare faptul ca noul sef de stat a ales sa viziteze Berlinul in prima sa zi intreaga de mandat.

Ea a anuntat o reuniune interministeriala germano-franceza dupa alegerile legislative din Franta.
Merkel a declarat ca a discutat cu noul presedinte francez despre sistemul european de azil, relatiile comerciale si alte probleme.

”Noi reprezentam, fiecare in parte, interesele tarilor noastre, insa interesele Germaniei sunt in mod natural strans legate de interesele Frantei”, a spus ea.

Sefa Guvernului german l-a primit pe presedintele francez la sediul cancelariei in prima lui vizita in strainatate.

Merkel l-a intampinat cu o strangere de mana si onoruri militare.

Macron este al patrulea presedinte francez in cei 12 ani de cand este Merkel la putere.

Macron a fost intampinat la Cancelarie de o multime entuziasta, cu steaguri europene.

Franta si Germania sunt motorul traditional al intergrarii europene, o relatie care s-a dezechilibrat in ultimii ani, in contextul in care Franta s-a confruntat cu unele dificultati economice.

Macron s-a intalnit anterior cu Merkel in martie, tot la Berlin, pe cand era candidat la presedintie.

Macron se angajeaza sa coopereze cu Merkel la o ”foaie de parcurs” a reformarii UE si zonei euro.

Noul presedinte francez Emmanuel Macron a declarat luni, la Berlin, in prima sa vizita in strainatate, ca va copera indeaproape cu cancelarul german Angela Merkel asupra unei ”foi de parcurs” a reformarii Uniunii Europene si zonei euro, relateaza The Associated Press.
Macron a spus luni, in aceasta conferinta de presa comuna cu Merkel, ca este necesar sa coopereze in vederea unor ”reforme profunde care sunt necesare si necesita o munca comuna”.

Seful statului francez a anuntat ca intentioneaza sa implementeze reforme economice in tara sa, in urmatoarele luni, in lupta impotriva unui somaj endemic (10%).

El a spus ca va implementa un program de reforme acasa ”nu pentru ca Europa il reclama, ci pentru ca Franta are nevoie de el”.

Macron a subliniat ca Guvernul pe care-l va numi marti va incepe sa lucreze la aceste probleme.

In aceasta conferinta de presa, Macron a fost intrebat despre multimea care-l astepta la sosirea la cancelarie, ”fara precedent de la vizita lui Barack Obama”, potrivit jurnalistului respectiv, scrie Le Figaro.

El si-a reafirmat vointa de a pune in aplicare masuri care sa redea increderea in Uniunea Europeana (UE).”Fara Europa, nu am avea nici pace, nici libertate, nici prosperitate. Uitand acest tezaur trecut riscam sa-l punem in pericol. Acest lucru ne obliga sa-l repunem in perspectiva. Ceea ce doresc este ca, in cinci ani, sa fie aceeasi multime, pentru ca am avut rezultate”, a raspuns el.

”Magia va putea sa dureze doar daca vor exista rezultate”, a adaugat, la randul sau sefa Guvernului german. ”Acest lucru ne ghideaza actiunile”, a adaugat ea.”Presedintele (Macron) a spus duminica ca ceea ce doreste este ca oamenii din Franta sa fie din nou optimisti, fericiti. Sunt intru totul de acord cu acest lucru”, a spus Merkel.

Merkel, pregatita de o modificare a tratatelor UE, daca va fi necesar

Germania este pregatita sa dicute despre modificari ale tratatului UE, daca aceste modificari sunt necesare in vederea implementarii reformelor in Uniunea Europeana, a anuntat cancelarul Angela Merkel luni seara, la Berlin, intr-o conferinta de presa comuna cu noul presedinte francez Emmanuel Macon, in prima lui vizita in strainatate, relateaza The Associated Press.

Statele membre UE nu trebuie sa creada ca Uniunea nu trebuie sa-si modifice niciodata tratatul, a subliniat sefa Guvernului german.

”O Uniune Europeana care s-ar comporta astfel ar fi vulnerabila in toate colturile lumii”, a apreciat ea.
Insa Merkel a subliniat ca o schimbare a tratatului UE nu este un subiect care se afla imediat pe masa.

”Mai intai trebuie sa lucram la ceea ce vrem sa schimbam, iar apoi, daca se dovedeste ca este necesara o modificare a tratatului, noi suntem pregatiti sa o facem”, a insistat ea.

Macron a reiterat ca UE are nevoie de o foaie de parcurs in vederea unor schimbari si ca el va fi, de asemenea, pregatit in vederea modificarii tratatelor, daca va fi necesar.

 Macron da asigurari ca nu a sustinut emiterea de eurobonduri

Presedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurari ca nu a sustinut vreodata emiterea unor eurobonduri si ca nu este de acord ca state europene sa-si asume responsabilitatea unor datorii vechi, relateaza The Associated Press.

Noul presedinte francez viza astfel luni, in aceasta conferinta de presa comuna cu sefa Guvernului german, sa linisteasca ingrijorari ale Berlinului cu privire la faptul ca el ar putea sa relanseze aceasta problema, care a creat disensiuni intre statele membre UE in toiul crizei datoriilor.

Germania, cea mai mare economie europeana, se opune cu vehementa preluarii directe a responsabilitatii datoriilor statelor mai slabe membre ale zonei euro.

”Ceea ce stiu este ca avem de facut investitii (in Europa) si ca, astfel, avem de lucrat la mecanisme de investitie pentru viitor”, a subliniat seful statului francez.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Prima decizie a lui Macron din functia de presedinte al Frantei. Primii vizati, gigantii Renault, Orange si Engie
Prima decizie a lui Macron din functia de presedinte al Frantei. Primii vizati, gigantii Renault, Orange si Engie

Noul presedinte francez Emmanuel Macron revine la acesta sarcina lasata neterminata atunci cand a demisionat din functia de ministrul al Economiei.

Macron a numit premier un politician care l-a criticat dur in ultimii ani. Ce spunea despre presedinte Edouard Philippe
Macron a numit premier un politician care l-a criticat dur in ultimii ani. Ce spunea despre presedinte Edouard Philippe

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si-a pregatit un program extrem de aglomerat pentru prima sa zi completa de mandat la Palatul Elysee, in care a nominaliat un premier si s-a deplasat in Germania.

Noul presedinte al Frantei si Prima Doamna, costume ieftine si accesorii imprumutate de la Vuitton la ceremonia de investire
Noul presedinte al Frantei si Prima Doamna, costume ieftine si accesorii imprumutate de la Vuitton la ceremonia de investire

Tinutele lui Brigitte si Emmanuel Macron de la ceremonia de investire au facut obiectul unei comunicari precise, un semn al prudentei nouluii cuplu prezidential, dupa necazurile lui François Fillon la acest capitol, relateaza Reuters.

Emmanuel Macron a fost investit in functia de presedinte al Frantei. Este cel mai tanar sef de stat de la Napoleon incoace
Emmanuel Macron a fost investit in functia de presedinte al Frantei. Este cel mai tanar sef de stat de la Napoleon incoace

A fost o zi istorica in Franta. Emmanuel Macron a fost investit in functia de presedinte. La 39 de ani, este cel mai tanar sef de stat de la Napoleon incoace.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.