Dupa BREXIT, cetatenii britanici ar putea fi nevoiti sa PLATEASCA pentru a vizita UE. Sistemul e copiat dupa cel american

Dată publicare: 10-09-2016 12:00
Dată actualizare: 13-09-2016 07:13


pasaport britanic, harta Europei

Cetatenii britanici s-ar putea sa fie nevoiti sa aplice online si sa plateasca o taxa pentru a putea calatori in Europa, dupa ce Marea Britanie a parasit Uniunea Europeana, fiind elaborat un sistem similar cu cel american, pentru scutirea de vize.

Comisia Europeana va face public proiectul legislativ pentru sistemul UE pentru informatii de calatorie si autorizare (Etias) in cursul acestui an, pentru a facilita o securitate sporita pe intregul continent, in urma atacurilor teroriste, recent petrecute, din Franta si Belgia, relateaza the Guardian

Acest program ar acoperi toti vizitatorii celor 26 de natiuni din spatiul Schengen (din care Marea Britanie nu face parte), care merg in tari ce nu solicita viza, au confirmat sursele UE

Franta si Germania sustin acest program bazat pe sistemul american ESTA, unde turistii din tarile care nu au nevoie de vize trebuie totusi sa aplice online pentru permisiunea de a calatori, preferabil, cu 72 de ore inainte de a pleca, la un cost de 14 $.

Anul trecut, cetatenii britanici au facut peste 30 de milioane de calatorii de vacanta in tarile UE , conform Oficiului National de Statistica. Spania, 13 milioane de vizite, si Franta, 8.8 milioane, fiind cele mai populare destinatii.

In sistemul SUA, introdus in 2009, autoritatile de imigrare evalueaza daca un turist este eligibil pentru a intra in tara in cadrul programului sau de scutire de vize inainte de a ajunge la frontiera.

Guvernul britanic nu a oferit vreun comunicat despre ce sistem va alege, dupa Brexit, dar  se pare ca se va ajunge la un acord personalizat, care ar oferi un control asupra imigratiei din Uniunea Europeana.

Printre o serie de masuri de securitate noi, Uniunea Europeana a adoptat deja registrul cu numele pasagerilor, care obliga companiile aeriene sa le predea tarilor membre UE datele pasagerilor lor.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO