Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA

donald trump. senat, arabia saudita,
AFP

Senatul american i-a dat joi o dublă lovitură lui Donald Trump, cerând încetarea susţinerii SUA pentru coaliţia internaţională din Yemen şi acuzând responsabilitatea prinţului încoronat Mohammed bin Salman în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Aprobate atât prin voturile senatorilor democraţi, cât şi prin cele ale republicanilor, cele două rezoluţii distincte nu vor merge mai departe de Senat pentru moment, relatează Agerpres, citând AFP.

Ele nu ar urma să fie dezbătute în Camera Reprezentanţilor cel puţin până la schimbarea de majoritate din ianuarie, şi nu par să fie gata pentru a primi semnătura preşedintelui american, care întreţine bune relaţii cu aliatul strategic saudit.

Ele au însă o mare putere simbolică şi reprezintă o mărturie a furiei senatorilor faţă de Riad, provocată de conflictul sângeros din Yemen şi de uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Cei 49 de democraţi din cei 100 de senatori americani au votat în favoarea rezoluţiei privind Yemenul, precum şi şapte senatori republicani. Trei senatori republicani s-au abţinut.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Nu vom mai lăsa să ne dicteze angajamentul militar un regim despotic şi asasin din Arabia Saudită", a declarat senatorul independent Bernie Sanders, unul dintre promotorii textului.

Această rezoluţie face apel la preşedintele american "să retragă forţele armate americane din ostilităţile din Yemen sau care afectează Yemenul, cu excepţia forţelor americane angajate în operaţiuni care vizează Al-Qaida sau forţele asociate".

Acest vot "trimite un mesaj puternic din partea SUA coaliţiei" saudite, a apreciat Daniel Schneiderman, din cadrul centrului de reflecţie International Crisis Group (ICG).

ONU a anunţat joi un armistiţiu în regiunile ameninţate de foamete din Yemen, unde patru ani de război s-au soldat cu circa 10.000 de morţi şi în jur de 20 de milioane de persoane sunt ameninţate de foamete.

"Pacea este posibilă", a declarat Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane, care a rămas totuşi mut asupra votului senatorilor.

Liderul republicanilor în Senat, Mitch McConnell, a făcut apel la un vot împotriva acestei rezoluţii, care atacă la modul mai general prerogativele prezidenţiale pentru angajarea SUA în conflicte în străinătate.

Însă într-un gest remarcat, McConnell a susţinut cea de a doua rezoluţie, propusă de republicanul Bob Corker.

În contradicţie netă cu declaraţiile publice ale lui Donald Trump, care a pus sub semnul întrebării rolul lui Mohammed bin Salman, acest text adoptat fără nicio opoziţie "estimează că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman este responsabil de uciderea" sauditului Jamal Khashoggi.

Editorialistul de la Washington Post a fost ucis pe 2 octombrie în consulatul ţării sale de la Istanbul, iar apoi cadavrul său a fost dezmembrat în cadrul unei operaţiuni "neautorizate", potrivit Riadului.

Rezoluţia cere, pe de altă parte, eliberarea lui Raif Badawi, un blogger încarcerat pentru "insultă" adusă islamului, şi a surorii sale Samar Badawi, dar şi a militantelor "deţinute politice" arestate în 2018.

Senatorii au grijă să sublinieze că relaţia cu Riadul este "importantă pentru securitatea SUA şi interesele sale economice".

Ei însă denunţă actele regatului precum angajamentul Arabiei Saudite în războiul din Yemen, cazul premierului libanez Saad Hariri şi "suprimarea disidenţei" din ţară.

Acest comportament afectează, potrivit textului, "relaţia între SUA şi Arabia Saudită, element esenţial în stabilitatea regiunii", în special în contrapondere la Iran.

"Condamnarea unanimă a prinţului moştenitor saudit de către Senatul american îi trimite un mesaj puternic regelui Salman: această problemă în relaţiile SUA-Arabia Saudită nu poate fi băgată sub covor sau ignorată", a reacţionat pe Twitter Martin Indyk, fost diplomat american şi specialist în Orientul Mijlociu în cadrul grupului de reflecţie Council on Foreign relations.

"Bravo senatorilor republicanilor încă prea puţini care s-au ridicat pentru a apăra decenţa cea mai elementară", a adăugat el.

Însă fronda împotriva lui Donald Trump pare limitată la chestiunea prinţului saudit, "un nebun periculos" potrivit senatorului republican Lindsey Graham.

Iar preşedintele Trump va putea conta pe un Senat mai binevoitor în ianuarie, cu o majoritate republicană întărită (53-47) şi în urma plecării mai multor voci critice din acest for, printre care şi Bob Corker, comentează AFP.

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Catedrala Notre Dame ar putea fi reconstruită până la sfârșitul acestui an. Costul, estimat la 700 de milioane de euro
Catedrala Notre Dame ar putea fi reconstruită până la sfârșitul acestui an. Costul, estimat la 700 de milioane de euro

Reconstrucția catedralei Notre Dame a intrat în linie dreaptă. Simbol străvechi al Parisului, uriașa construcție a fost distrusă în 2019 de un incendiu.

Soția lui Aleksei Navalnîi, prima reacție după ce Putin a fost reales președinte al Rusiei: „Nu este președintele nostru”
Soția lui Aleksei Navalnîi, prima reacție după ce Putin a fost reales președinte al Rusiei: „Nu este președintele nostru”

Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a declarat marţi că Vladimir Putin nu este preşedintele legitim al Rusiei şi că rezultatele oficiale ale alegerilor nu au nicio semnificaţie, relatează Reuters.

Secretarul general al ONU: Riscul unui război nuclear se află la ”cel mai înalt nivel” de zeci de ani
Secretarul general al ONU: Riscul unui război nuclear se află la ”cel mai înalt nivel” de zeci de ani

”Omenirea nu poate supravieţui unei continuări a Oppenheimer”, filmul distins cu şapte Oscaruri care ”a dat viaţă realităţii dure a apocalipsei nucleare”, avertizează secertarul general al ONU, conform AFP.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.