Dezvăluiri despre momentul atacul iranian. Mesajul primit de premierul irakian

Ultima actualizare: 08-01-2020 14:20
atac iran irak
Getty

Irakul a primit „un mesaj verbal oficial” din partea Iranului cu puțin timp înainte de miezul nopții, înaintea atacului cu rachete asupra celor două baze militare, a declarat prim-ministrul irakian Adil Abdul Mahdi.

„La puțin timp după miezul nopții, miercuri 8/1/2020, am primit un mesaj verbal oficial din partea Repubicii Islamice conform căruia răspunsul la asasinarea martirului Qassem Soleimani a început sau va începe în scurt timp, iar atacul cu rachete va fi limitat la zonele în care se află militari americani în Irak, fără a oferi locația exactă”, a declarat Abdul Mahdi.

Prim-ministrul a anunțat că în urma acestui mesaj au fost avertizați liderii militari irakieni „pentru a lua măsurile de precauție necesare”.

Rachetele au lovit bazele militare din Irak la orele 1:45 și 2:15, conform unui comunicat emis de armata irakiană.

De asemenea, prim-ministrul a anunțat că poartă discuții interne și externe pentru a rezolva situația și pentru a nu intra în război: „Irakul și regiunea vor fi primele victime”.

„Irakul refuză orice încălcare a suveranității și orice atac pe teritoriul său, iar Guvernul continuă eforturile de prevenire a unei escaladări. Această criză serioasă amenință regiunea și lumea cu un război devastator”, se menționează în comunicat.

Surse: Irakul a avertizat Statele Unite înaintea atacului

 

O sursă diplomatică a declarat pentru CNN că Irakul a avertizat Statele Unite în urma mesajului primit din Iran, menționând de asemenea locațiile în care urmează să aibă loc atacurile, informație care contrazice declarația prim-ministrului irakian, conform căreia Irakul nu știa care sunt locațiile ce urmează să fie bombardate.

O altă sursă din cadrul Departamentului de Apărare din SUA a declarat că irakienii au fost informați de oficialii iranieni să stea departe de anumite baze militare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO