De ce sunt taximetriştii printre cei mai bine plătiţi nord-coreeni. Mita pe care o dau lunar

Dată publicare: 14-08-2018 12:33
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


taxi in Phenian

Meseria de taximetrist a devenit una dintre cele mai căutate în Coreea de Nord, deoarece este privită drept un job stabil şi bine plătit.

Potrivit NKNews, meseria de taximetrist a devenit extrem de populară în Coreea de Nord, dar necesită o investiţie iniţială substanţială. Mulţi nord-coreeni care lucrează legal în afara ţării strâng acolo bani şi apoi îi reinvestesc în ţară într-o maşină şi o autorizaţie de taximetrie.

Un autoturism nou costă în jur de 10.000 de dolari iar unul second hand în stare bună, 5-6.000 de dolari. Foarte populare sunt şi microbuzele cunoscute şi ca "nonggubang", care duc şi aduc de la serviciu grupuri mici de persoane din aceeaşi localitate. Majoritatea evită maşinile mai vechi, dar în trafic mai pot fi văzute chiar şi Dacii recondiţionate.

Autorizaţia costă în jur de 150 de dolari pe lună, dar mita care trebuie plătită oficială pentru ca aceştia să nu inventeze un motiv pentru a o revoca ajunge şi la 500 de dolari. 

O cursă în oraş costă cam 2 dolari pornirea şi 50 de cenţi pe kilometru. Multe curse sunt între oraşe, ajungând şi la 100 de dolari. Motivul pentru care nord-coreenii preferă taxiul, afară de întârzierile şi aglomeraţia din trenuri şi transportul în comun, e că astfel evită controalele poliţiei. În mod normal, cetăţenii au nevoie de un permis special de la autorităţi ca să poată călători între localităţi. Taximetriştii, însă, trec uşor de filtrele poliţiei dând mită.

De asemenea, în zone de graniţă drumurile sunt intenţionat menţinute proaste, pentru scenariul unei invazii, iar taximetriştii care au microbuze sunt printre puţin dispuşi să transporte oameni în regiune.

Ca urmare, un taximetrist poate rămâne şi cu câteva sute de dolari lunar după plata taxelor şi mitelor, un venit extrem de mare pentru Coreea de Nord, care îi aduce în topul salariilor din această ţarâ. În plus, câştigurile sunt destul de sigure, fiindcă mulţi pasageri apelează la taxi zilnic pentru a merge la serviciu sau a se întoarce de acolo.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: NK News


VIDEO PROTVPLUS.RO