De ce este susținută în continuare Rusia în lume, în ciuda războiului pe care l-a declanșat în Ucraina

vladimir putin

Rusia poate conta în continuare pe susţinerea mai multor ţări din Africa, America de Sud şi Asia - inclusiv pe mastodontul chinez -, în pofida invaziei şi războiului din Ucraina şi a eforturilor Occidentului de a o izola drept o paria, analizează AFP.

 

În picioare, cu privirea fixă, dar în mod vizibil satisfăcut, Vladimir Putin s-a afişat vineri înconjurat de aproximativ 15 şefi de stat africani, la Sankt Petersburg, la al doilea Summit Rusia-Africa.

Care este mesajul fotografiei de familie?

Moscova, dă asigurări Putin, intenţionează să lucreze ”mână-n mână” cu acest continent cu peste un miliard de locuitori.

Citește și
Azali Assoumani si Vladimir Putin
Președintele Uniunii Africane îl sfidează pe Putin, chiar la Kremlin: ”Trebuie să obținem asta!”
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

”Atenţia Rusiei faţă de Africa creşte neîncetat”, se laudă Putin, care a anunţat că vrea ”să construiască un parteneriat strategic” cu acest continent pe care URSS a legat relaţii solide.

Preşedintele rus a jucat, cu o zi mai înainte, cartea ”diplomaţiei cerealelor” şi a promis să livreze în mod gratuit cereale unui număr de şase ţări africane, în contextul în care acestea sunt îngrijorate de sfârşitul Acordului de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră.

Operaţiunea de seducţie a liderului de la Kremlin a Africii nu a început odată cu Războiul din Ucraina.

Rusia duce de mai mulți ani o ofensivă diplomatică în Africa

Rusia poartă, de mai mulţi ani, pe acest continent ofensive diplomatice şi economice asumate, oferindu-şi în acelaşi serviciile de securitate - prin gruparea paramilitară Wagner - ţărilor pradă ameninţării jihadiste.

Însă, în ultimele luni, Rusia a fost nevoită să-şi accelereze căutarea unor alternative ale parteneriatelor sale europene istorice.

Un simbol al acestui interes - şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a efectuat deja două turnee pe continentul african din ianuarie încoace, într-un efort de a-l atrage în tabăra Moscovei şi de a se afişa ca un meterez împotriva ”imperialismului” şi ”neocolonialismului” Occidentului.

Moscova dispune de asemenea, în continuare, de susţinerea mai multor lideri sud-africani şi asiatici, în special ai unor state criticiate din cauza autoritarismului acestora.

Aliaţi istorici ai Moscovei ca Venezuela şi Cuba au refuzat să condamne ofensiva rusă în Ucraina la primul summit al Americii Latine cu Uniunea Europeană (UE), la Bruxelles, în iulie.

”Izolarea Rusiei este o construcție inventată de Occident”

În ”Declaraţia comună”, liderii şi-au exprimat doar ”îngrijorarea profundă faţă de războiul în curs împotriva Ucainei” - fără să menţioneze Moscova.

Nici măcar această formulare minimală nu a putut fi susţinută în unanimitate - Nicaragua refuzând să i se asocieze.

Fără să meargă până la a susţine Moscova, Brazilia lui Lula a refuzat să furnizeze armament Ucrainei sau să impună sancţiuni Rusiei şi îi îndeamnă atât pe europeni, cât şi pe americani să înceteze ”să încurajeze războiul”.

”Izolarea Rusiei este o construcţie inventată în Occident”, declară AFP un politilog apropiat cercurilor puterii ruse, Fiodor Lukianov.

În opinia sa, ”Rusia este percepută ca o ţară care poate că are dreptate, poate că se înşeală, dar ca o ţară care se opune Occidentului”.

”Iar în noul mediu internaţional, această poziţionare este mult mai eficientă şi atractivă decât ne-am imagina”, vrea el să creadă.

Unele ţări privilegiază tăcerea - un revelator al poziţiei lor.

La ONU, la 24 februarie, Adunarea generală a adoptat cu o majoritate un apel la o retragere a trupelor ruseţti din Ucraina. Aliaţii obişnuiţi ai Moscovei au votat împotrivă - Belarus, Coreea de Nord şi Siria - iar aproximativ 30 s-au abţinut.

Deplasările lui Putin, limitate de mandatul de arestare al CPI

Între ei se află puteri de talie - India, cumpărătorul privilegiat al petrolului rusesc, şi China, partenera de neclintit a Rusiei.

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost primit în primăvară la Moscova, într-o vizită menită să facă relaţiile ruso-chineze să intre ”într-o nouă eră”.

De atunci, armatele rusă şi chineză au desfăşurat o serie de exerciţii militare comune.

Alt semn al înţelegerii lor care are la bază o voinţă de a contracara hegemonia Statelor Unite, pe care o denunţă, este faptul că Vladimir Putin urmează să ducă în vizită în China în octombrie - prima sa vizită într-o ţară membră G20 de la începutul războiului din Ucraina.

Liderul de la Kremlin s-a putut duce în Iran şi în Asia Centrală, însă deplasările sale sunt de-acum limitate de către un mandat de arestare emis de către Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele său - un spin în talpă care l-a obligat să îşi abandoneze participarea la summitul BRICS în Africa de Sud, prevăzut la sfârşitul lui august.

 

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Vladimir Putin anunță că
Vladimir Putin anunță că "Rusia e dispusă să caute căi către o reglementare paşnică în Ucraina"

Rusia este pregătită să caute modalităţi de a ajunge la soluţionarea paşnică a situaţiei privind Ucraina în pofida tendinţei Occidentului de a acţiona exclusiv în propriile interese în orice conflict internaţional, a declarat Vladimir Putin.

Președintele Uniunii Africane îl sfidează pe Putin, chiar la Kremlin: ”Trebuie să obținem asta!”
Președintele Uniunii Africane îl sfidează pe Putin, chiar la Kremlin: ”Trebuie să obținem asta!”

Preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a declarat vineri că propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin de a furniza cereale Africii nu sunt suficiente şi că este nevoie de o încetare a focului în Ucraina, relatează Reuters.

 

Delir la Moscova. Maria Zaharova:
Delir la Moscova. Maria Zaharova: "Ucrainenii îl urăsc pe Putin pentru că își doresc să fie președintele lor" | VIDEO

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, că ucrainenii îl urăsc pe Vladimir Putin pentru că își doresc să fie președintele lor.

Putin anunță că Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de ţări africane
Putin anunță că Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de ţări africane

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul sesiunii plenare a celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară de data aceasta la Sankt Petersburg.

Cum încearcă Vladimir Putin să obțină susținerea liderilor africani. Cadoul inedit oferit omologului din Zimbabwe
Cum încearcă Vladimir Putin să obțină susținerea liderilor africani. Cadoul inedit oferit omologului din Zimbabwe

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit un elicopter omologului său zimbabwian Emmerson Mnangagwa, anunţă Guvernul zimbabwian, în contextul în care liderul de la Kremlin încearcă să obţină susţinerea liderilor africani, relatează AFP.

Recomandări
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne

S-a activat planul roșu, vineri seară, în Gara Basarab din Capitală. 15 persoane au fost rănite, după ce locomotiva unui tren privat s-a ciocnit de vagonul la care urma să se cupleze.

Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră
Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră

Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu este un adversar politic, ci este "angajata noastră", a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!"

Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină
Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai multe avertizări de vreme nefavorabilă, valabile pentru mai multe regiuni din România.