Cum si de ce a mutat un barbat, de unul singur, muntele din loc si a devenit erou national
Acum cateva zile, un barbat a avut parte de funeralii nationale si a devenit erou al tarii sale. Din nereficire, in timpul vietii sale nu s-a bucurat de recunostinta prea mare, iar onorul postum l-a primit abia la cinci ani dupa ce a trecut in nefiinta.
Dasrath Manjhi, un fermier din India, a facut istorie dupa ce a petrecut mai bine de doua decenii sapand intr-un munte cu unelte rudimentare, pentru a face un drum de acces pentru comunitatea lui, dupa ce guvernul a refuzat sa-l faca.
Acum cinci decenii, Dasrath Manjhi a inceput sa sape in munte si 22 de ani mai tarziu, de unul singur, reusise sa scobeasca prin stanca un drum de acces lung de mai bine de o suta de metri si atat de lat cat sa permita trecerea autovehiculelor.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Copiii din satele invecinate nu mai merg pe jos opt kilometri pana la scoala, ci doar trei.
Cu cateva zile inainte sa fie rapus de cancer, pe 17 august 2007, Dasrath Manjhi, ajuns la 73 de ani, a spus: “Am stiut ca daca nu fac drumul cu mana mea, nici guvernul nu-l va face, si nici comunitatea nu va face nimic. Muntele acesta a creat probleme si a stat in drumul oamenilor sute de ani. Nimeni nu i-a ascultat, guvernele nu au facut nimic si atunci m-am decis sa fac eu drumul”.
Inainte de existenta drumului lui Manjhi, muntele era o capcana pentru satenii din Gahlaur, unde locuia acesta, si din imprejurimi. Erau nevoiti sa escaladeze stanca si sa parcurga trasee periculoase pentru a-si procura alimente, apa si pentru a ajunge la ogoare.
“Sotia mea, Faguni Devi, s-a ranit grav dupa ce a cazut de pe stanca, atunci cand imi aducea apa pe ogorul unde lucram. M-am suparat atunci foarte tare si am spus ca o sa fac eu drumul, dar nimeni nu m-a crezut”.
Din nefericire, sotia lui nu a trait pana sa vada munca lui Dasrath Manjhi finalizata. Dupa ce s-a prabusit de pe stanca, ea a cazut la pat si a murit la scurt timp.
Pierderea sotiei l-a facut si mai ambitios si l-a determinat pe barbat sa sape si mai adanc in munte. Trist este ca oamenii l-au luat in ras si nimeni nu a crezut in el. Dupa ani de zile, cand satenii au vazut ca Manjhi nu abandoneaza, au inceput sa ii duca de mancare si sa-l ajute sa-si cumpere dalti, ciocane si lopeti, care se stricau des, dar muntele tot de unul singur l-a sfredelit.
Dasrath Manjhi nu a primit niciodata recunostinta sau recompense din partea Guvernului Indian, insa munca lui a ajuns sa fie din ce in ce mai apreciata de oamenii. Acum, la cinci ani dupa deces, autoritatile au admis ca este un erou national si ca merita funeralii nationale.