Coronavirus lume LIVE UPDATE, 6 mai. 8.000 de persoane declarate vindecate în Italia în 24 de ore

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus lume LIVE UPDATE 6 mai 2020. Regatul Britanic a devenit țara europeană cel mai sever lovită de pandemie. Are 32 de mii de decese, cu trei mii mai multe decât Italia.

Pe de altă parte, Grecia a înregistrat un număr foarte mic de bolnavi în ultimele luni, iar autorităţile se pregătesc să repornească turismul.

Însă oaspeții vor fi primiți abia din iulie.

Încurajată de faptul că prima etapă a relaxării n-a declanșat un val masiv de noi infecții, Germania continuă în marș forțat revenirea la normalitate.

În această lună se vor deschide toate școlile, grădinițele și magazinele și va fi reluat campionatul de fotbal, fără spectatori însă.

Citește și
Suedia
Coronavirusul a ajuns în Suedia, cel mai probabil, încă din luna noiembrie

Chiar și hotelurile și restaurantele și-ar putea relua activitatea în mai. Excepție fac granițele și evenimentele cu public.

Coronavirus lume LIVE UPDATE 6 mai 2020

UPDATE 21:30 - Rusia se pregăteşte pentru relaxarea restricţiilor în trei etape

 

Rusia intenţionează să relaxeze în trei etape restricţiile care vizează reducerea răspândirii noului coronavirus, au declarat miercuri oficiali ruşi, relatează Reuters.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a afirmat că epidemia a fost stabilizată în ultimele două săptămâni, odată cu creşterea cazurilor în capitală explicată prin testările numeroase. Primarul a afirmat însă că populaţia ar trebui să ţină cont de măsurile de autoizolare chiar şi atunci când unele restricţii vor fi reduse începând cu 12 mai.

Numărul total de cazuri de coronavirus în Rusia a crescut miercuri cu peste 10.000 pentru a patra zi consecutiv, ajungând la 165.929, în timp ce rata deceselor a ajuns la 1.537.

Ministrul Culturii, Olga Lyubimova, este cel mai recent caz al unui oficial de rang înalt, fiind totodată al treilea ministru al cabinetului care a fost diagnosticat cu coronavirus.

Într-o videoconferinţă cu oficiali guvernamentali şi lideri regionali, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul pentru planul în trei etape de reducere a restricţiilor. El a spus că Rusia nu ar trebui să se grăbească în eliminarea măsurilor preventive deoarece aceasta ar putea să le anuleze impactul de până acum.

La început, oamenii vor avea voie să facă plimbări, a declarat Anna Popova, şefa Rospotrebnadzor, autoritate din domeniul sănătăţii publice, fără a specifica o perioadă.

A doua etapă vizează redeschiderea unităţilor de învăţământ şi a unor companii din sectorul serviciilor, urmând ca facilităţi de agrement, inclusiv parcuri şi pieţe, să fie redeschise în a treia etapă, a menţionat ea.

UPDATE 21:20 - Spania extinde starea de urgenţă pentru încă două săptămâni

 

Spania extinde starea de urgenţă impusă pentru a combate pandemia de coronavirus pentru încă două săptămâni începând de duminică. Măsura permite guvernului să controleze deplasările oamenilor în timp ce relaxează gradual izolarea naţională, informează Reuters.

Parlamentul a aprobat măsura miercuri, după ce prim-ministrul Pedro Sanchez, care conduce un guvern de coaliţie fragilă, a obţinut suficient sprijin din partea partidelor de opoziţie.

Spania, unde peste 25.000 de oameni au murit din cauza COVID-19, se află în izolare încă din 14 martie, iar actuala stare de urgenţă se încheie sâmbătă la miezul nopţii.

Deşi situaţia se îmbunătăţeşte, Sanchez spune că este necesar să fie menţinute unele restricţii de circulaţie pentru a ţine infecţia la distanţă.

UPDATE 20:15 Coronavirus în Italia - Alte 8.000 de persoane au fost vindecate într-o zi iar 369 au murit, majoritatea în Lombardia
 

Alte 8.000 de persoane au fost declarate vindecate într-o zi în Italia, dar numărul deceselor a crescut: 369 în ultimele 24 de ore, cu 222 de victime doar în Lombardia, potrivit La Repubblica.

Potrivit datelor transmise de Protecţia Civilă a scăzut numărul persoanelor internate. La Terapie intensivă se aflau miercuri 1.333 de persoane, cu 94 mai puţine faţă de marţi. Se află încă internate cu simptome 15.769 de persoane, cu 501 mai puţine faţă de ziua precedentă.

În izolare, la domiciliu, se află 74.426 de persoane (în minus cu 6344 faţă de ieri).

În ultimele 24 de ore au murit 369 de persoane (marţi au fost 236 de decese), totalul fiind de 29.684.

Totalul celor vindecaţi este de 93.245, o creştere în 24 de ore cu 8.014 de persoane. Marţi au fost declarate vindecate 2.352 de persoane.

Au fost efectuate 64.263 de teste (marţi 55.263).

Numărul total al persoanelor care au contractat virusul de la începutul epidemiei este de 214.457.

UPDATE 20:00 Numărul deceselor din Regatul Unit a depăşit pragul de 30.000
 

Marea Britanie a înregistrat miercuri 649 noi decese, bilanţul total al morţilor ridicându-se la 30.076, potrivit cifrelor anunţate de Robert Jenrick, secretar de stat pentru locuinţe, comunităţi şi administraţie locală în guvernul britanic, relatează Reuters.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că are planuri să relaxeze unele restricţii pentru combaterea COVID-19 săptămâna viitoare, dar a avertizat că ridicarea măsurilor prea devreme ar putea adânci criza economică din Marea Britanie, potrivit DPA.

"Vrem, dacă este posibil, să ridicăm de luni unele dintre aceste măsuri", a declarat Johnson în faţa parlamentului, confirmând că va anunţa schimbările dorite într-un discurs, duminică.

"Trebuie să fim siguri că datele vor sprijini capacitatea noastră de a face acest lucru", a mai spus el.

Secretarul de stat Robert Jenrick a mai spus într-o conferinţă de presă de miercuri că guvernul ar prefera ca întreaga ţară să acţioneze unitar în privinţa relaxării măsurilor de izolare. El a mai precizat că guvernul este dispus că ia în considerare situaţii în care ar putea susţine firme individuale a căror activitate a fost afectată de pandemie, potrivit Reuters.

În ceea ce priveşte redeschiderea şcolilor în Marea Britanie, el a vorbit despre o "abordare de planificare în faze, atunci când va fi momentul potrivit".

UPDATE 17:30 - Ungaria: Milioane de echipamente de sănătate au sosit din China în ultimele două zile

 

595 de ventilatoare, 4,2 milioane de măşti şi 2,9 milioane de perechi de mănuşi chirurgicale au ajuns în Ungaria din China în ultimele două zile, a anunţat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI.

În acelaşi timp cu veştile privind relaxarea restricţiilor legate de coronavirusul SARS-CoV-2 în Europa occidentală, au crescut preocupările privind posibilitatea ca intensificarea contactelor umane să accelereze din nou răspândirea virusului, a spus Szijjarto înaintea unei reuniuni a guvernului. Sunt temeri legitime, a menţionat el, şi acest lucru la rândul său poate creşte presiunea asupra sistemelor de sănătate.

"În consecinţă, există în continuare misiunea şi obligaţia de a menţine pregătit sistemul de sănătate ungar, punându-i în continuare la dispoziţie instrumentele necesare pentru reuşita protecţiei", a adăugat el.

Milioanele de accesorii primite marţi şi miercuri vor fi folosite în sistemul de sănătate al ţării, a precizat ministrul de externe.

UPDATE 13:35 Bilanţul deceselor pentru o zi a crescut din nou în Spania

 

Numărul deceselor cauzate de coronavirus în Spania în ultimele 24 de ore a urcat din nou miercuri, autorităţile sanitare înregistrând 244 de morţi, în creştere faţă de cele sub 200 în fiecare dintre ultimele trei zile, potrivit Reuters.

Conform Ministerului Sănătăţii, bilanţul total al deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns miercuri la 25.817, de la 25.613 cu o zi în urmă.

Numărul cazurilor diagnosticate cu coronavirus a crescut la 220.325, de la 219.329 marţi, a adăugat Ministerul Sănătăţii.

 

UPDATE 13:30 Rusia înregistrează peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus a patra zi la rând

 

Peste 10.500 de contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate în Rusia în utimele 24 de ore, iar bilanţul a crescut la 165.929 de cazuri, a anunţat miercuri celula rusă de criză, relatează Reuters.

Rusia înregistrează astfel - a patra zi la rând - peste 10.000 de cazuri.
Autorităţile sanitare ruse au anunţat, în afară de cele 10.559 de contaminări, 86 de morţi din cauza covid-19.

Bilanţul morţilor din cauza noului coronavirus creşte astfel la 1.537 de decese de la începutul epidemiei.
 

UPDATE 12:40 Bilanţul covid-19 în SUA creşte cu 2.333 de morţi la 71.022 de decese

 

Bianţul zilnic al morţilor din cauza covid-19 a început să crească din nou, cu 2.333 de decese în 24 de ore, potrivit Universităţii Johns Hopkins, relatează AFP.

Statele Unite au înregistrat cu o zi înainte, luni, 1.015 morţi, potrivit universităţii.

Bilanţul total al morţilor din cauza covid-19 a crescut astfel la 71.022.
Statele Unite înregistrează totodată cel mai mare număr de contaminări din lume - 1,2 milioane de cazuri.

Potrivit unui model al Universităţii din Washington, citat cu regularitate de oficiali de la Casa Albă, bilanţul epidemiei ar urma să depăşească 134.000 de morţi până la 4 august, scrie Reuters..
 

UPDATE 12:35 Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu 165 de morţi şi 974 de contaminări

 

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la 164.807 în Germania, unde au murit 6.996 de oameni din cauza covid-19, a anunţat miercuri Institutul de boli infecţioase Robert Koch, relatează Reuters, conform News.ro. 

Bilanţul zilnic a crescut cu 974 de contaminări şi 165 de morţi, precizează institutul.

 


Aflate în colțuri opuse ale Europei, Marea Britanie și Rusia sunt cot la cot în topul nefast al statelor afectate de coronavirus. Regatul are cel mai mare număr de morți din Europa - peste 32.000. Iar Rusia are cea mai mare creștere a bilanțului cazurilor noi de la o zi la alta - peste 10.000 în 24 de ore.

Moscova se confruntă și cu alte probleme: lipsa echipamentelor de protecție din spitale și zvonuri despre așa-zise accidente ale unor doctori care au criticat Guvernul.

Matthew Chance, corespondent CNN: "Un medic care a criticat condiţiile din spitalul său pe reţelele sociale se luptă pentru propria viaţă după ce a căzut de la etajul doi. Ceea ce provoacă multe speculaţii pe reţelele sociale e faptul că e al treilea medic rus care a căzut în condiţii misterioase pe geam, în ultimele săptămâni".

Franța se pregătește să ridice primele restricții

 


La o lună după ce a atins vârful pandemiei, Franța se pregăteste pentru ridicarea primelor restricții - pe 11 mai. Printre altele, școlile își vor deschide porțile, dar în anumite condiții. Unii părinți sunt dispuși să își lase copiii să se întoarcă în clase, alții sunt mai rezervați.

Mămică de copil: "Am decis să îi trimitem înapoi la școală. Credeam că e important pentru ei să se întâlnească din nou cu prietenii lor, să-și găsească punctele de referință și să-și continue educația".

Cecile Bardin, mama: "Cred că întoarcerea copiilor înapoi la școală e o idee bună, dar întrebarea e "când"? Nu e prea devreme? Acest lucru trebuie să se facă în condiții sanitare sigure."

Altă mămică de copil: "Trebuie să ne întoarcem la muncă. Soțul meu are contract și eu lucrez ca freelancer. De când au anunțat ridicarea restricțiilor avem tot mai mult de muncă și e dificil să ne ocupăm de toate, e unul dintre motivele pentru care o să-i trimitem la școală".

Grecia implementează noi metode de testare

 

Și Grecia se pregăteste să elimine unele dintre restricții. În paralel, implementează noi metode de testare.

Toți cei ajunși pe aeroportul internațional din Atena au parte de această primire nu tocmai tandră. Dar merită osteneala. Grecia a întrecut toate așteptările. La o populație de 11 milioane de locuitori, are sub 150 de decese și puțin peste 2.600 de infectari. Deși are, ca și Italia, o populație îmbătrânită și un sistem medical șchiop.

Până zilele trecute, pentru orice ieșire din casă, trebuia să te înregistrezi în aplicația lansată de guvern. Trebuia să bifezi un număr, în funcție de motivul ieșirii: farmacie, băcănie ori mișcare în aer liber.

Într-un spital, doar 20 la sută din unitatea de terapie intensivă este folosită. Și asta datorită măsurilor luate rapid. Mai mult, niciun un doctor și nicio asistență nu s-au îmbolnăvit.

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministru Grecia: "Sperăm că, la nivel european, oamenii vor fi testați înainte să zboare, apoi aici îi vom monitoriza, fie că vor face un test anticorpi sau un test de tip PCR. Dar, cel mai probabil, vacanța de vară va fi diferită față de cum erau oamenii obișnuiți în anii trecuți în Grecia. În cel mai bun scenariu, sezonul estival se va deschide în Grecia pe 1 iulie. Ne pregătim pentru acest lucru, dar depinde mult de companiile aeriene".

Puține sectoare au fost lovite mai rău de pandemie decât industria aeronautică. Cel mai mare grup european, Lufthansa, se zbate să rămână pe linia de plutire. În prezent, doar 1 la sută dintre cursele companiei nu sunt anulate.

Fred Pleitgen, Frankfurt: "Grupul Lufthansa spune că din cele 760 de avioane, 700 sunt țintuite la sol și nici nu sunt semne că vor zbura din nou prea curând. Lufthansa are nevoie de asistență financiară din partea guvernului pentru a supraviețui".

Dacă pasagerii lipsesc, zboară în schimb aparatele cargo ale Lufthansa, mai cu seamă pentru transportul de materiale medicale. Comenzile sunt chiar foarte mari, iar unele aparate de pasageri au fost adaptate pentru a transporta marfă dintr-un stat în altul. Până la urmă, solidaritatea este unul dintre conceptele pe care mizează Uniunea Europeană în lupta cu virusul.

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene: "Trebuie să spun că este emoționant să văd o așa mare solidaritate și faptul că ne ajutăm reciproc. Așa cum medicii din Polonia și România merg în Italia, iar paciențIi din Italia sunt tratați în Germania și Franța."

Până când viața își va relua cursul cât mai aproape de normalitate, oamenii încearcă să se descurce așa cum pot. Doi îndrăgostiți din Germania s-au căsătorit în parcarea unui cinematograf drive-in, iar invitații i-au felicitat de la o distanță sigură, din mașini.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
15 copii spitalizați la New York cu simptome inflamatorii care ar putea avea legătură cu Covid-19
15 copii spitalizați la New York cu simptome inflamatorii care ar putea avea legătură cu Covid-19

Aproximativ 15 copii au fost spitalizaţi în ultimele zile la New York din cauză că sufereau de o boală inflamatorie care ar putea fi legată de coronavirus, zeci de cazuri fiind raportate în altă parte, scrie AFP.

Coronavirusul a ajuns în Suedia, cel mai probabil, încă din luna noiembrie
Coronavirusul a ajuns în Suedia, cel mai probabil, încă din luna noiembrie

Agenţia de sănătate publică suedeză a anunţat marţi că este probabil ca în Suedia cazuri individuale de COVID-19 să se fi produs în noiembrie 2019, însă a precizat că în prezent ţara nu urmăreşte identificarea primelor cazuri.

Coronavirus lume LIVE UPDATE, 5 mai. Italia anunță cel mai mic bilanț zilnic din ultimele două luni
Coronavirus lume LIVE UPDATE, 5 mai. Italia anunță cel mai mic bilanț zilnic din ultimele două luni

Coronavirus lume LIVE UPDATE 5 mai 2020. Pentru a două zi la rând, Rusia a înregistrat peste 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, ceea ce a dus bilanţul total către 150.000.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.