Corespondenta privata a lui Anders Breivik a fost facuta publica intr-o carte, in Norvegia
O casa de editura a publicat, luni, o parte din corespondenta electronica a lui Anders Breivik, care da o imagine de ansamblu asupra pregatirilor facute inainte de atacurile din 22 iulie 2011.
Jurnalistul Kjetil Stormark, care a mai publicat o carte despre atacurile ce au provocat, anul trecut, 77 de morti in Norvegia, a analizat peste 7.000 de mesaje electronice provenind din patru conturi de mesagerie utilizate, inainte de masacru, de extremistul de dreapta.
"Aceste mesaje nu ofera o imagine completa (a lui Breivik, n.r.), dar arata cat de rabdator si empatic parea in anumite situatii", a declarat Stormark intr-o conferinta de presa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel de trasaturi de caracter sugereaza ca extremistul, in varsta de 33 de ani, este "responsabil penal" si ca justitia "a luat decizia buna" condamnandu-l la inchisoare, a adaugat acesta.
La 24 august, tribunalul din Oslo l-a condamnat pe Breivik la pedeapsa maxima – 21 de ani de inchisoare, perioada ce ar putea fi prelungita – pentru ca a detonat o bomba in apropierea sediului guvernului norvegian si pentru ca a deschis focul asupra participantilor la o tabara de vara laburista, organizata pe insula Utoeya.
Cartea, intitulata "Mesajele electronice private ale unui ucigas in masa", a fost scrisa gratie unor hackeri care au piratat mesageria lui Breivik dupa atacuri si care i-au furnizat lui Stormark continutul acestora pentru a-l transmite politiei, o sarcina de care s-a achitat inainte de a scrie volumul.
In carte apar informatii despre tranzactii care i-au permis ucigasului sa stranga fonduri si sa-si procure echipamentele necesare pentru atacuri.
Potrivit lui Stormark, Breivik putea fi depistat inainte de 22 iulie, daca Serviciile secrete norvegiene (PST) ar fi dispus de un sistem informatic capabil sa coreleze achizitiile online ce trezeau suspiciuni, precum un girofar si componente ale unei uniforme cumparate pe internet de extremist.
Cartea contine si mesaje de condamnare si de sustinere trimise lui Breivik imediat dupa carnaj.
Avocatii lui Breivik au protestat fata de publicarea cartii, afirmand ca este vorba despre o incalcare a protectiei datelor personale.