Copiii din Marea Britanie consuma de trei ori mai mult zahar decat cantitatea recomandata. Masura luata de autoritati

05-01-2016 13:12


Problema obezitatii infantile este luata in serios de autoritatile din Marea Britanie, care ii incurajeaza pe parinti sa tina sub control regimul alimentar al copiilor.

In ajutorul familiilor vine si o aplicatie speciala pentru telefonul mobil, care ii ajuta sa calculeze cantitatea de zahar continuta in fiecare aliment sau fel de mancare. Aplicatia este cu atat mai utila cu cat un studiu recent arata ca unii copii din Marea Britanie consuma in fiecare an, o cantitate de zahar egala cu propria lor greutate corporala.

Aplicatia gratuita Sugar Smart este folosita deja de aceasta familie din Birmingham. Parintii scaneaza fiecare produs, inainte ca acesta sa ajunga in farfuria copiilor. Uneori, rezultatele sunt surprinzatoare.

Becky Hall: “Are echivalentul a 25 de cuburi de zahar.. Nu mi-as fi imaginat ca exista atat de mult zahar in cereale!”

Surprizele neplacute nu se opresc aici - zaharul se gaseste nu numai in dulciuri, ci in majoritatea alimentelor de baza.

Becky Hall: “Chiar si sucul de portocale fara zahar adaugat contine zahar! Este greu sa citesti etichetele , asa ca aplicatia ma ajuta sa inteleg mai usor cat zahar contin alimentele"

Aplicatia ar trebui sa ii ajute pe parinti sa "taie" cantitatea de zahar pe care o mananca in mod obisnuit copiii lor. Mai ales ca un studiu recent, de-a dreptul ingrijorator, arata ca unii dintre copiii cu varste intre 4 si 10 ani consuma, intr-un an, echivalentul a 22 de kilograme de zahar. Adica greutatea medie a unui copil de 5 ani.

Alison Tedstone, medic: “Copiii din Marea Britanie consuna mult prea mult zahar, de trei ori mai mult decat cantitatea recomandata si asta le face foarte rau. Aproape jumatate din copiii de 8 ani au carii dentare, o treime din cei de 11 ani sunt obezi sau supraponderali.”

Tam Fry, purtator de cuvant al organizatiei de combatere a obezitatii: “Tacticile-soc sunt cele mai potrivite metode. In ultimii 25 de ani am fost mult prea ingaduitori in aceasta privinta, iar strategia nu a functionat. Trebuie ca mesajul sa fie dur, sa le spunem oamenilor ca daca nu isi schimba alimentatia, vor exista consecinte grave."

Pe langa faptul ca subrezesc sanatatea populatiei, bolile cauzate sau asociate cu obezitatea costa sistemul asigurarilor de sanatate. Numai in Marea Britanie, in fiecare an, 5,1 miliarde de lire sunt alocate pentru aceste afectiuni, iar cifra s-ar putea dubla pana in 2050.

VIDEO PROTVPLUS.RO