Continuă atacurile rusești asupra orașelor ucrainene. În unele locuri, ucrainenii au trecut la ofensivă

×
Codul embed a fost copiat

Atacurile intense asupra orașelor ucrainene continuă. Deși rușii au anunțat că se retrag, ei doar se repoziționează, iar în cursul nopții s-au dat lupte grele. Au căzut rachete în Kiev, Harkov, dar și în Liov.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 37

Cel mai probabil, soldații ajung în baze pentru realimentare și odihnă, înainte de a reveni pe front, în ofensiva din sudul Ucrainei și în est, în regiunea Donbas.

Pe fondul mișcărilor trupelor rusești, ucrainenii au trecut, cu succes în unele locuri, la ofensivă.

La marginea Kievului, o coloană de tancuri și transportoare blindate rusești a fost distrusă complet într-un atac al soldaților ucraineni, ajutați de voluntari din trupele teritoriale de apărare.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Soldat ucrainean: „Acești oameni au venit să ne 'ajute', dar, pentru cine știe ce motiv, fug de noi. Au primit ceea ce meritau, drept răsplată pentru ce le-au făcut oamenilor de aici”.

Ruslan, soldat ucrainean: „Toți cei care credeau că e posibil să recreeze Uniunea Sovietică 2.0, potrivit ambițiilor lui Putin, vor fi distruși. Scriem o nouă istorie a Ucrainei aici”.

Orașul-port Mariupol, devastat de ruși

La rândul lor, ruşii se răzbună pe Mariupol. Imaginile surprinse acolo arată în ce măsură a fost devastat oraşul-port, bombardat şi asediat încă de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

Vineri, un convoi de autobuze a fost trimis într-o nouă încercare de evacuare a civililor și pentru a duce ajutoare. Nu au reuşit, spune preşedintele ucrainean Zelensky.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „În cele mai multe din cazuri, soldaţii ruşi nu lasă oamenii să plece spre teritoriul ucrainean şi nu permit convoaielor umanitare să intre (în Mariupol)”.

Se estimează că 160.000 de civili sunt captivi, încă, în oraş. Cei care au reuşit să fugă sunt norocoşi. Printre ei este Victoria, o tânără mamă care a supravieţuit bombardării teatrului din Mariupol, unde au murit 300 de oameni.

Victoria Dubovitska, 24 de ani: „Când a avut loc explozia... În primele secunde nu auzi ţipetele copilului tău. Te gândeşti că nu mai trăieşte, că nu mai respiră, te gândeşti că poate nu mai are mâini şi picioare, dar speri că e în viaţă şi aproape de tine. La câteva minute după ce fiica mea a strigat „mama”, am înţeles că e vie şi am scos-o afară”.

Chiar şi în oraşele eliberate de armata ucraineană mai au loc ciocniri sporadice.

Primarul din Nikolaev: „Am învățat să trag cu arma”

Cel puţin 20 de trupuri fără viaţă au fost scoase din ruinele principalei clădiri administrative din Nikolaev, bombardată în urmă cu două zile.

Oleksandr Syenkevych, primarul din Nikolaev: „Ne bombardează orașul și numai civili mor aici. Eu încă din 2014 am crezut că războiul va ajunge să fie așa cum este acum. Așa că tot ce vedeți, vesta antiglonț, bocanci militari, îi am de câțiva ani. Am învățat să trag cu arma”.

Pacienții spitalului regional de copii din Nikolaev au fost mutați într-un subsol, devenit adăpost anti-aerian. Acolo, Mișa, un băiețel de 5 ani, se recuperează după ce a fost rănit de schije la cap.

Bunicul lui, Vladimir, arată filmarea mașinii ciuruite de gloanțe pe care o conducea tatăl lui Mișa, încercând să-și salveze familia din calea forțelor ruse.

Bunica și mama copilului și-au pierdut, însă, viața.

În ciuda distrugerilor şi a morţii care pândeşte peste tot, ucrainenii îşi păstrează speranţa. Pe străzile din Harkov, acoperite de moloz şi resturi, oamenii au ieşit să facă curat, chiar dacă eforturile lor trec aproape neobservate.

Viacheslav Salnikov, localnic: „Bineînţeles, e important să ajutăm cumva. Este oraşul nostru, e ţara noastră. Nu toată lumea poate să lupte cu arma în mână. Unii ajută şi pe frontul acesta”.

Zhana Simonenko, localnică: „Cred că este spiritul nostru naţional. Toată lumea vrea să facă ceva, să ajute ţara cumva”.

Din cauza condițiilor din oraș și pentru că mulți dintre angajați au plecat împreună cu familiile, compania de salubritate din Harkov a cerut ajutorul cetățenilor. Peste 2.000 de oameni s-au oferit voluntari.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 37. 6.200 de oameni au fost evacuați în ultimele 24 de ore din zonele de conflict
Război în Ucraina, ziua 37. 6.200 de oameni au fost evacuați în ultimele 24 de ore din zonele de conflict

Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor avea loc în format videoconferință. Kievul este gata să accepte statutul neutru, dacă primește garanții de securitate.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.