Congresul SUA limiteaza printr-o lege istorica, promulgata de Obama, supravegherea practicata de NSA. VIDEO

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15
nsa - getty

Presedintele american Barack Obama a promulgat, marti, o lege care limiteaza mijloacele de supraveghere de care dispune Agentia de Securitate Nationala a SUA, informeaza AFP si DPA.

Aceasta lege, USA Freedom Act, protejeaza mai bine libertatile civile si viata privata, garantand in acelasi timp “securitatea noastra nationala”, a declarat liderul de la Casa Alba dupa semnarea legii, la cateva ore dupa votarea acesteia de catre Senatul american.

Noua lege le cere companiilor telefonice sa pastreze date precum momentul si durata apelului telefonic si numarul apelat, in conditiile in care pana acum acest lucru era facut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste metadate numai daca va detine un mandat emis de un tribunal antiterorist secret si cu conditia identificarii precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legaturi cu terorismul, relateaza Agerpres.

Colectarea metadatelor telefonice de catre NSA fusese cea mai criticata masura de supraveghere pusa in practica in cadrul Patriot Act, legea votata la scurt timp dupa atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.

Agentia de Securitate Nationala a SUA si-a suspendat total colectarea acestor metadate cu incepere de luni, ora locala 00.01 (04.01 GMT), din cauza expirarii unei prevederi ce decurgea din articolul 215 al Patriot Act.

Printre altele, noua lege prevede ca NSA sa dispuna din nou de mijloacele de a-i identifica pe suspectii considerati “lupi singuratici” si de a-i pune sub supraveghere.

Amploarea atributiilor acordate NSA in privinta mijloacelor de supraveghere a fost dezvaluita prima data de fostul consultant al agentiei Edward Snowden, in iunie 2013, printre cei spionati de NSA numarandu-se si aliati ai Washingtonului.

Liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, care a sustinut mentinerea atributiilor sporite ale NSA referitoare la colectarea de metadate telefonice, a sustinut ca schimbarile adoptate de Congresul american vor duce la scaderea sigurantei Statelor Unite.

“Eforturile de a dezmembra instrumentele noastre antiteroriste sunt nu doar inflexibile, dar si incredibil de inoportune“, a spus McConnell, care a evidentiat in aceasta privinta ascensiunea gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

Casa Alba ceruse Senatului sa adopte noua lege cat mai rapid posibil si sa nu introduca alte amendamente.

Jameel Jaffer, director adjunct pentru afaceri juridice al Uniunii Americane pentru Libertati Civile (ACLU), a apreciat ca adoptarea USA Freedom Act este o adevarata “borna” in apararea drepturilor civile in SUA si un semn ca americanii nu mai vor sa dea cecuri in alb serviciilor de informatii, dar a atras atentia asupra faptului ca este nevoie de o reforma mult mai cuprinzatoare in acest domeniu.

“Noua lege este o dovada a semnificatiei dezvaluirilor facute de Snowden. Totusi, nimeni nu ar trebui sa confunde aceasta lege cu o reforma ampla. Legea lasa neschimbate multe dintre mijloacele de supraveghere ale guvernului si aduce doar mici ajustari in ceea ce priveste transparenta“, a spus Jaffer.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO