CNN: „Opțiunea nucleară” care ar putea opri Rusia să atace Ucraina. Sancțiunea de care se teme Kremlinul

Ultima actualizare: 27-01-2022 13:17
Putin Vladmir
Pro TV

Pe măsură ce Occidentul amenință Rusia cu sancțiuni fără precedent, menite să-l descurajeze pe președintele Vladimir Putin să invadeze Ucraina, există o măsură care pare să provoace teamă la Kremlin: deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți global.

Mulți consideră această măsură drept "opțiunea nucleară", scrie CNN.

Washington-ul sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume. Pe altă parte, rușii au răspuns că, în această situație, livrările de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor mai primi mărfurile noastre — petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a declarat marți Nikolai Zhuravlev, vicepreședintele camerei superioare a parlamentului rus, pentru TASS.

SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale) reprezintă un sistem mondial interbancar, înființat în 1973, care permite realizarea unui schimb de informații și plăți interbancare. O ipotetică deconectare de la acest sistem ar presupune imposibilitatea de a desfășura operațiuni de comerț la nivel internațional.

Instituțiile financiare din Rusia, nu ar mai putea să trimită sau să primească bani din străinătate. Marile companii ruse și clienții lor externi ar fi imediat afectați, în special companiile care cumpără petrol și gaze din Rusia, în dolari.

Medvedev: Nu ar fi o catastrofă

Deconectarea Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT nu ar fi o catastrofă, a comentat președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat mass-mediei ruse.

El a spus că vor continua să funcționeze cardurile bancare internaționale din interiorul țării și că e adevărat că vor exista anumite dificultăți la transferurile în străinătate, dar că există diferite modalități, inclusiv sistemul de plata rusesc Mir.

 

Ce este SWIFT

SWIFT - larg necunoscut marelui public - este o rotiţă-cheie în finanţele mondiale, care poate fi folosit în sancţiuni împotriva Rusiei.

Această companie, fără un concurent real, le furnizează băncilor atât un limbaj standardizat pentru a comunica, cât şi o reţea securizată, automatizată şi rapidă care să pună în circulaţie mesaje, scrie News.ro.

SWIFT este o societate de drept belgian, cu sediul la Bruxelles, însă Statele Unite exercită o mare influenţă asupra activităţilor acesteia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO