Ciocniri la frontiera turco-greacă între poliţişti greci şi migranţi. România trimite ajutoare

Ultima actualizare: 06-03-2020 20:27
Grecia - 1
Getty

Noi ciocniri au avut loc vineri la frontiera greco-turcă între poliţişti greci, care au tras cu grenade lacrimogene, şi migranţi care au aruncat cu pietre, în timp ce Uniunea Europeană i-a avertizat pe refugiaţi că uşa sa le este închisă, relatează AFP.

În urma acestor ciocniri, sute de migranţi s-au adunat în faţa postului de frontieră Pazarkule (numit Kastanies de partea greacă), scandând ”Libertate!”, ”Pace!” şi ”Deschideţi porţile!”, potrivit unui fotograf AFP.

Unii agitau deasupra gardului de sârmă ghimpată pancarte pe care se putea citi ”Vrem să trăim în pace”.

”Noi vrem pur şi simplu o viaţă mai bună, o situaţie mai bună, să trăim în libertate”, declară pentru AFP Amir Massoud, un iranian care poartă o mască sanitară pe faţă, pentru a se proteja de gaze lacrimogene.

După ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat la 28 febriarie deschiderea frontierelor turce către UE, câteva mii de migranţi s-au îndreptat către Grecia, trezind în Europa amintirea crizei migraţiei din 2015.

Uniunea Europeană a denunţat aprig un ”şantaj” cu migranţi, în contextul în care Ankara reclamă o susţinere occidentală în Siria, o ţară în care Turcia poartă o operaţiune militară şi se confruntă cu un aflux de deplasaţi către frontiera sa.

UE a transmis vineri un mesaj migranţilor vizând să-i descurakjeze să se ducă la frontiera turco-greacă.

”Vreau să transmit un mesaj clar: nu mergeţi la frontieră. Frontiera nu este deschisă”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre UE la Zagreb.

Condamnări la Lesbos

Autorităţile greceşti au acuzat vineri forţele turce de faptul că trag cu grenade lacrimogene şi fumigene de partea greacă a frontierei.

”Au avut loc atacuri coordonate în această dimineaţă”, a acuzat un oficial grec.

Potrivit Atenei, autorităţile turce distribuie, în plus, material pentru tăierea grilajelor care-i împiedică pe migranţi să treacă de partea greacă.

Evitând această frontieră terestră închisă, câteva sute de migranţi au reuşit să ajungă pe insulele egeene, pe mare, de săptămâna trecută.

Într-un context deja deosebit de tensionat în ultimele săptămâni, în care locuitorii insulelor se opun construirii unor noi tabere de retenţie, nou-sosiţii au provocat o adevărată explozie de furie faţă de lucrători umanitari şi mai ales faţă de jurnalişti.

La Lesbos, doi locuitori au fost condamnaţi vineri la trei luni de închisoare cu suspendare, în urma unor violenţe în weekendul trecut.

În contextul în care mii de migranţi sunt de-acum blocaţi la frontiera greco-turcă, s-au format tabere improvizate de partea turcă a frontierei.

Numeroşi migranţi dorm în aer liber, în pofida frigului. Cei mai norocoşi, adesea familii cu copii, au confecţionat corturi din prelate, din care ies în fiecare dimineaţă cu o faţă extenuată.

”Suntem aici pentru că Turcia ne-a autorizat să venim”

Unii dintre ei îşi exprimau vineri frustrarea tot mai mare faţă de Ankara, apreciind că au fost înşelaţi de către autorităţile turce, care i-au făcut să creadă că ar putea trece uşor frontiera.

”Ni s-a spus «fie traversaţi ilegal, fie plecaţi de-aici». Dar noi nu am venit să trecem frontiera ilegal”, a declarat pentru AFP Sina, un iranian. ”Suntem aici pentru că Turcia ne-a autorizat să venim”.

Autocare parcate nu departe de postul de frontieră Pazarkule propuneau vineri să conducă migranţi către fliviul Mariţa (Evros în greacă), care desparte Turcia de Grecia.

De altfel s-a dezvoltat un întreg sistem de exploatare a migranţilor. Vânzători ambulanţi turci vând la suprapreţ sticle de apă, hrană sau material pentru fabricarea de adăposturi.

Un bărbat vindea cinci metri de folie de plastic cu 200 de lire turceşti (30 de euro), care costă doar câteva zeci de lire la magazin. În jurul lui, se înghesuiau migranţi afgani, pakistanezi sau de alte naţionalităţi cu banii în mână.

Noile ciocniri au loc la o zi după semnarea la Moscova a unui acord în vederea unui armistiţiu în regiunea Idleb, în nord-vestul Siriei, între Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Un reprezentant al preşedinţiei turce a declarat pentru agenţia turcă de presă de stat Anadolu că acest armistiţiu nu înseamnă că Ankara îşi va închide frontierele cu Europa.

România va trimite în Grecia mai mulţi poliţişti de frontieră şi o navă de patrulare de coastă

România va trimite în Grecia opt poliţişti de frontieră pentru graniţa terestră şi o navă de patrulare de coastă cu două echipaje, formate în total din 24 poliţişti de frontieră, precum şi doi experţi, în contextul presiunii migraţioniste la frontiera eleno-turcă.

De asemenea, resursele alocate de Guvernul român prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă vor ajunge în Grecia în cursul zilei de sâmbătă.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a avut o convorbire telefonică cu Michalis Chrisochoidis, ministrul pentru protecţia cetăţenilor din Republica Elenă, pe fondul presiunii migraţioniste la frontiera Greciei cu Turcia.

Vela l-a informat pe omologul elen că resursele puse la dispoziţie de Guvernul României prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă, în valoare de peste un milion de lei, constând din 100 de corturi (de patru persoane), 400 de paturi, 400 de pături, 400 de saci de dormit, 400 de aşternuturi de pat, 400 de perechi de cizme de cauciuc, 400 de pelerine de ploaie, vor ajunge în Grecia în cursul zilei de sâmbătă.

GALERIE FOTO

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO