Cine este Roberta Metsola, parlamentarul cu cele mai mari șanse să preia șefia Parlamentului European

Ultima actualizare: 11-01-2022 12:15
Roberta Metsola
Agerpres

Roberta Metsola, membru al Partidului Popular European (PPE) din Malta și prim-vicepreședinte al Parlamentului European, este parlamentarul cu cele mai mari șanse pentru a prelua șefia Parlamentului European, după moartea lui David Sassoli.

Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte al Parlamentului European până la alegerea unui succesor.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 11 ianuarie, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani.

Cine este Roberta Metsola

 

Am inima frântă. Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democraţia a pierdut un campion", a declarat eurodeputata malteză Roberta Metsola, care are cele mai multe șanse să ajungă la șefia Parlamentului European.

Potrivit Agerpres, alegerile pentru succesiunea lui Sassoli, despre care se discuta de ceva vreme, sunt programate în prezent pentru 18 ianuarie.

Potrivit Times of Malta, în noiembrie 2021, Metsola a fost aleasă pentru a fi candidată la această funcție de către Partidul Popular European (PPE), învingând confortabil doi candidați la nominalizare, austriacul Othmar Karas și olandeza Esther de Lange.

Conform procedurii, șefia Parlamentului European se rotește între grupările PPE și S&D. Deși S&D a precizat că nu va trimite un candidat, nu a afirmat și că europarlamentarii săi o vor sprijini pe Metsola.

O problemă care rămâne controversată pentru mulți europarlamentari este dacă Metsola sprijină drepturile la avort, scrie Politico.eu. Oficialii notează că Metsola a votat împotriva multor rezoluții ale Parlamentului care apără drepturile la avort și adeseori s-a referit la această problemă ca fiind una de competență națională.

Roberta Metsola, favorită la șefie în Parlamentul European

 

La o întâlnire recentă cu europarlamentarii Renew (în decembrie 2021), unii au spus că Metsola nu a reușit să-i convingă cu privire la această problemă.

Singurul contracandidat oficial al lui Metsola este Kosma Złotowski, membru al partidului de drept și justiție din Polonia, care a fost ales recent ca candidat pentru Conservatorii și Reformiștii Europeni. Dar grupul are doar 64 de europarlamentari, iar șansele de câștig ale lui Złotowski sunt mici, mai notează Politico.

Dacă Metsola ajunge la președinția Parlamentului, ar fi prima dată când un cetățean maltez își va asigura unul dintre cele mai importante funcții din UE.

În vârstă de 42 de ani, fost avocat și absolvent al Colegiului Europei, Metsola este un produs clasic al bulei de la Bruxelles. Ea fost atașat juridic la biroul UE din Malta din 2004 până în 2012, precum și consilier juridic al Catherine Ashton, fostul diplomat de vârf al UE. Vorbește fluent italiană și finlandeza, este căsătorită cu un finlandez și are patru copii.” - mai scrie Politico.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO