China vrea să lanseze o lună artificială pentru iluminatul stradal. De ce se tem americanii


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2018 10:55
Categorie: Stiri externe
china, luna, astificiala, satelit,

Plan science fiction al chinezilor care au anunțat că vor să lanseze un satelit care să înlocuiască iluminatul stradal, relatează The Guardian, citând People’s Daily.

Autoritățile din oraşul Chengdu, în sudul Chinei, plănuiesc să îşi lanseze un satelit, cunoscut şi ca "lună artificială", în 2020, cu scopul de a înlocui iluminatul stradal.  Satelitul este proiectat să completeze luna pe timp de noapte. Wu Chunfeng, preşedinte al Centrului Aerospaţial Chengdu şi al Institutului de Cercetare pentru Sisteme şi Tehnologii Microelectronice a spus că strălucirea "lunii artificiale" este de opt ori mai mare ca a celei reale, şi va fi suficient de luminoasă încât să înlocuiască luminile stradale.

Satelitul va putea fi capabil să lumineze o suprafaţă cu un diametru cuprins între 10 şi 80 de kilometri, în timp ce rata precisă de iluminare poate fi controlată până în câţiva zeci de metri.

Luna artificială nu este singurul plan ambițios al chinezilor al căror program spațial își propune să ajungă pe lună până în 2030. Intențiile chinezilor stârnesc îngrijorare printre americani care suspectează că sateliții trimiși în spațiu pentru această misiune au de fapt rolul de a ataca sateliții americani strategici, cu rol de supraveghere, relatează The Drive.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO